YÖK AB'yi tanımıyor

Haber Giriş : 14 Ekim 2004 06:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye AB'ye tam üyelik müzakereleri için tarih almaya hazırlanırken YÖK, Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi gibi Avrupa'nın sayılı okullarından mezun olan doktorlara keyfi olarak denklik vermiyor.

Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 2002 yılında mezun olan Şefika Bakan, Avrupa'da pekçok hastaneden ve üniversiteden çalışma izni almasına rağmen, Türkiye'de doktorluk yapamıyor. Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için müzakere tarihi beklediği bir süreçte, AB üyesi Avusturya'nın başkenti Viyana'da tıp okuyan ve doktor olarak mezun olan Şefika Bakan, Türkiye'de YÖK duvarına çarptı. 2000 yılında Bursa Uludağ Tıp Fakültesi 6. sınıfta iken Viyana Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçiş yapan Şefika Bakan, 2002 yılında bu üniversiteyi bitirmiş, Viyana'da doğum hastanesinde stajını yapmış. 1 yıl kadar bilimsel çalışmalarını da Avusturya'da sürdüren Bakan, Almanya'da bazı hastanelere ihtisas için başvurmuş. Sözkonusu hastanelerden kabul gören Bakan, ailevi nedenlerle Türkiye'ye dönmek zorunda kalmış.

YÖK'ün keyfi olarak denklik tanımadığını ifade eden Bakan, "Bizi seviye testi sınavına tâbi tutmak istiyorlar. Oysa bu daha çok, eğitim seviyesinden kuşku duyulan üniversitelerden mezun olanlar için geçerli. YÖK, Avusturya üniversitelerinin seviyesinden kuşku duyuyorsa bunu önceden ilan etmeli. Ben 6 yıl Uludağ Tıp'ta, 3 yıl da Viyana Tıp'ta öğrenim gördüm. Türkiye'de 6. sınıf öğrencisi olduğum için bütün stajlarımı yaptım. Viyana'da da staj yaptım, bilimsel çalışmalar yaptım. Avrupa bizim diplomalarımızı kabul ediyor, ama YÖK hangi kıstaslarla AB'nin kabul ettiği diplomalarımıza denklik vermiyor" şeklinde konuştu.

İki dil bilen doktor evde oturuyor

11 yıl tıp öğrenimi gören, Almanca ve İngilizce bilen Şefika Bakan'ın diploması başta Fransa, Almanya ve Avusturya olmak üzere AB üyesi ülkelerde geçerli. "Annem kalp hastası, babam da çok yaşlı olduğu için Türkiye'ye dönüp, ülkeme hizmet istedim. YÖK'ün bu haksız uygulamasının bir an önce durdurulmasını ve hakkım olan denklik belgesinin verilmesini istiyorum. Neredeyse iki tıp fakültesi bitirmiş sayılırım. Ama kendi ülkemde keyfi uygulamalar yüzünden 11 yıllık tıp eğitimim adeta çöpe atılıyor" diyen Dr. Şefika Bakan, "YÖK denklik sınavını yılda bir defa yapıyor, çok kısıtlı şans veriyor. Sınav tam bir eleme sınavı, hiç de iyi nıyetle hazırlanmamış. Bu yıl sınava giren 167 kişiden sadece 14 kişi birinci basamağı başardı. Bunlardan ikinci basamağı başaramayanlar da tıbbı 3.sınıftan itibaren Türkiye'de tekrar okumak zorunda" şeklinde konuşuyor.

Viyana Tıp'ın denkliğini kabul etmiyor

Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği'ne göre yurt dışında öğrenim görenlere denklik belgesi verilmesi hususunda, Diplomayı veren üniversite veya yükseköğretim kurulunun ve eğitimin yapıldığı programın tanınmış ve itibarlı bir kurum ve program olup olmadığı, Diplomanın alındığı eğitim programının Türkiye'deki üniversitelerde verilmekte olan hangi düzeydeki eğitim programları ile eş değer olduğu araştırılıyor. Aynı yönetmeliğe göre diplomanın uluslararası düzeyde veya ikili anlaşmalarla tanınan bir üniversiteden alınmış olmasına rağmen, eğitim programının türü, niteliği, düzeyi konusunda tereddüte düşüldüğü durumlarda, kişiden üniversitenin resmi kataloğu ve ek belgelerle birlikte eğitimin yapıldığı ülkede hangi tarihlerde bulunmuş olduğunun, pasaport veya diğer belgelerle kanıtlaması isteniyor. Edinilen bilgilere göre, Viyana Tıp Fakültesi'nden mezun olan doktorları seviye durum testine tâbi tutma uygulaması 1998'den sonra başladı. Bundan önce mezun olanlara böyle bir uygulama yapılmadığı belirtildi. Sözkonusu uygulamanın herkes için uygulanmadığı da öne sürülüyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber