Hızlı tren eğitimi Kızılcahamam'da yapıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2008 23:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ''Dünyada hızlı tren üretim teknolojisine sahip 7'nci ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz'' dedi.

Hızlı Tren Eğitimi toplantısı, Alman demir yolları firması Die Bahn (DB) uzmanlarının katılımıyla Kızılcahamam Asya Termal tatil köyünde başladı.

Toplantıya TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın yanı sıra, TCDD Yönetim Kurulu Üyeleri, Genel Müdür Yardımcıları, Yüksek Hızlı Tren işletmeciliğinden sorumlu Daire Başkanları, Türkiye'de hızlı trene geçiş sürecinde görev yapan öğretim üyeleri katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ''Yüksek hızlı trenlerin işletilmeye başlanmasıyla birlikte, dünyada ulaşım alanında bir devrim yaşanmıştır. Muasır ülkeler seviyesine çıkma hedefinde olan ülkemizde, yüksek hızlı tren liginde, hızlı bir ilerleme kaydedilmektedir'' diye konuştu.

Ankara-İstanbul, Ankara-Konya hızlı tren yollarının yapım projelerinin devam ettiğini ifade eden Karaman, ''Diğer taraftan Ankara-Sivas ve Bandırma-Bursa-Osmaneli ile İnönü-Ayazma hızlı tren projeleri devreye sokulmaktadır. Yüksek hızlı trenlerimiz ülkemize gelmeye başlamıştır. Hızlı tren projelerinin yanı sıra, dünyada hızlı tren üretim teknolojisine sahip 7'nci ülke olma yolunda hızla ilerliyoruz. Ray üretimi, makas, travers, bağlantı elemanları gibi hızlı tren yan sanayi dalları da oluşmaya başladı. Bu sayede, teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten ve yayan bir ülke de olacağız'' diye konuştu.

Türkiye'de hızlı tren çalışmalarının başlamasıyla birlikte, buna paralel olarak yüksek hızlı trenlerde görev alacak personelin seçimi ve eğitimi konularını da eş zamanlı başlattıklarını dile getiren Süleyman Karaman, ilk aşamada 2 Mart 2005 tarihinde makinist personelin seçim kriterlerinin bir komisyon tarafından belirlendiğini, bu kriterlere uygun en az 5 yıllık makinistlik deneyimi olan ve 35 yaşını doldurmamış 24 makinist seçildiğini anlattı.

Avrupa Birliği direktifi ile Almanya, İtalya, Fransa, Japonya, İngiltere ve İspanya demir yolları eğitim programlarının incelenerek hızlı tren makinistlerine yönelik bir eğitim programı oluşturulduğunun da altını çizen Karaman, seçilen 24 makinist ile birlikte 6 mühendis ve 6 eğiticinin, Almanya'da Die Bahn firmasında hızlı tren kullanımı konusunda, 350 kilometre hız yapan hızlı tren simülatörlerinde ve Frankfurt-Köln arasında çalışan hızlı trenlerde ilk eğitimlerini aldıklarını ifade etti.

Süleyman Karaman, şöyle devam etti:

''Hızlı trenler İspanya'dan alındığından, brövelendirmeye yönelik diğer makinist eğitimleri için İspanyol işletmesi kuruluşu Renfe ile sözleşme yapılmış olup, Haziran-Eylül 2008 dönemleri arasında makinistlerimizin ve 12 eğitimcimizin son eğitimleri İspanya'da verilecek. Alman demir yolları Die Bahn firması ile iki önemli eğitim anlaşmasını da başlattık.''

Toplantı pazar günü sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber