ÖSYM Başkanı: Sosyal öğrencileri çok şanssızlar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2008 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi Başkanı Ünal Yarımağan, üniversiteye girme açından en şanssız grubun, genel liselerin sosyal bilimlerinde okuyan öğrenciler olduğunu söyledi. İzmir'de "Türkiye'de Üniversiteye Giriş Sistemi" konulu konferansta konuşan Yarımağan, ÖSS sistemi hakkında bilgiler verdi.

FEN BÖLÜMÜ EN ŞANSLI

ÖSS'de sanıldığı gibi meslek liseleri öğrencilerinin değil, sosyal bilimlerin gireceği kontenjanın az olduğunu vurgulayan Yarımağan şöyle konuştu: ?Toplam 400 bin aday için sunulan kontenjan, sadece 26 bin. Bu oran Sayısal 2 grubu için çok daha yüksek. Liselerin fen kolunda okuyanların üniversiteye girme şansı daha yüksek. İkinci sırada Türkçe Matematik geliyor. Bu dalda okuyan adayların kontenjanları 61 bin. Sosyal bilimlerden sözel 2 puanlardan kaçış var. Birçok program puan türünü değiştirmek, Eşit Ağırlıklı veya Sayısal 2 puanıyla öğrenci almak istiyor. Bu eğilim devam ediyor."

UYANIK OKULLAR VAR

Orta öğretim başarı puanı hesaplama yönteminin 2006 yılında değiştirildiğini, bu hesaplama yönteminin karmaşık olmasının eleştirildiğini belirten Yarımağan, sistemin açıklarını kullanan bazı okullar bulunması nedeniyle buna mecbur kaldıklarını belirtti. Yarımağan, Türkiye'de bazı okulların "başarılı değil, uyanık olduğunu", puan belirleme sisteminin zayıf noktalarını kollayarak buna göre öğrenci mezun ettiklerini söyledi.

3 AY HESAPLADIK OLMADI

Yarımağan şöyle konuştu: "60 öğrencinin 50'sini 3.85 ile mezun etmiş. Sistemin açığını yakalamış bundan yararlanıyor. OÖBP hesaplama yöntemini bulmak için 3 ay, 4 istatistik profesörüyle çalıştık. Yarı yolda dediler ki 'İrrasyonel bir ortamda rasyonel bir çözüm olmaz.' Haklılar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber