İsrail-Filistin savaşı faiz beklentilerini etkiledi

TCMB ekim ayı faiz kararını almak için perşembe günü toplanmaya hazırlanırken, İsrail-Filistin Savaşı ve küresel fiyatlar, faiz beklentisi konusunda kafaları karıştırdı.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 24 Ekim 2023 07:53, Son Güncelleme : 24 Ekim 2023 08:20
İsrail-Filistin savaşı faiz beklentilerini etkiledi

Bazı ekonomistler Merkez Bankası'nın 5 puan artış yapmasını beklerken, bazı ekonomistler ise bu ay Merkez Bankası'nın 'Bekle-gör politikası' uygulayarak, faizi yüzde 30'da sabit bırakabileceğini ifade ediyor. Deutsche Bank ise 2,5 puan artış bekliyor.

Ekonomist Muhammet Bayram, "Son iki faiz artırımı, 'Şahin faiz artışı' olarak not edilmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Türkiye'nin pozitif reel faize yaklaştığına dikkat çekmişti. Şu anda politika faizi yüzde 30, reel faiz de kamu bankalarında yüzde 41 seviyesinde. Böylece reel faiz, politika faizine yakınsamış oldu. Benim beklentim Merkez Bankası'nın 500 baz puan artış yapacağı yönünde. Beklentiler 500 baz puan artış olsa da kış aylarına gelinen bu dönemde gıda fiyatlarında biraz artış olacak. Bu nedenle Merkez Bankası'nın 750 baz puan artış yapması da sürpriz olmaz" dedi.

PETROL ENFLASYONU TETİKLER

İsrail-Filistin Savaşı'nın akaryakıt fiyatlarında artışa sebep olacağını ifade eden Bayram, "Brent petrolün varil fiyatının 90 doları aştığını gördük. Petrol fiyatının yükselmesi, pompa fiyatlarında daha fazla bir artışa neden olacak. Bu artışla birlikte enflasyon da tetiklenecek. Orta Doğu'daki gerilim; İran, Mısır veya Lübnan'a sıçrarsa, buradaki karışıklık öncelikle Türkiye'yi etkileyecektir" diye konuştu.

RİSKLERİ GÖZLEMLEMEK İSTEYECEK

Ekonomist Prof. Dr. Sinan Alçın, Merkez Bankası'nın bu ay faiz artışına gitmesini beklemediğini, artışa gidilse de bunun 100-200 baz puan ile sınırlı olabileceğini söyledi. "Pozitif reel faize yaklaşılmış durumda" diyen Alçın, şöyle konuştu: İsrail-Hamas çatışmasının, bölge savaşına dönüşme riski de masada duruyor. Küresel riskin seyrinin gözlemlenmek istenebileceğini düşünüyorum.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ-

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber