BES: 90 bin çocuk sokaklarda yaşıyor

Haber Giriş : 23 Nisan 2008 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Türkiye'de, 6-14 yaş arası 4,5 milyon çocuğun sokaklarda ve işyerlerinde çalıştırıldığını, 90 bin çocuğun sokaklarda yaşadığını ve son 3 yılda 120 bin çocuğun suça karıştığını belirterek, ?23 Nisan'ı tüm çocuklara armağan eden Atatürk'ün Türkiye'sinde çocukların durumu içler acısıdır" dedi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Avcı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de çocukların durumuna dikkat çekti. Avcı, Türkiye'de, 6-14 yaş arası 4,5 milyon çocuğun sokaklarda ve işyerlerinde çalıştırıldığına dikkat çekerek, bu çocukların yüzde 77'sinin tarım, yüzde 12'sinin sanayi, yüzde 7'sinin hizmetler sınıfında, yüzde 5'inin ise ticarette çalıştırıldığını bildirdi. Çalışan çocukların yüzde 45'inin ağır yada hafif iş kazası geçirdiğini ve yüzde 32'sinin fiziksel istismara uğradığını belirten Avcı, ?Bu çocukların yüzde 35'i değil kitap, gazete-dergi bile okuyamıyor, yüzde 28'i televizyon dahi izleyemiyor. Çalışan bu çocukların yalnızca yüzde 15'i kazandığı parayı kendisi harcayabiliyor. Çocuk işçilerin yüzde 20'sinin babası işsiz. 23 Nisan'ı tüm çocuklara armağan eden Atatürk'ün Türkiye'sinde çocukların durumu içler acısıdır" dedi.

"1980 ÇOCUK CEZAEVİNDE, 90 BİN ÇOCUK SOKAKLARDA"

Adalet Bakanlığı'nın kayıtlarına göre son 3 yılda 120 bin çocuğun suça karıştığına ve bin 980 çocuğun cezaevinde yattığına dikkat çeken Avcı, 90 bin çocuğun da sokaklarda yaşadığını kaydetti. Çocukları suça iten nedenlerde toplumun tüm kesimlerinin sorumluluğu olmasına rağmen, en büyük suçun politikacılarda ve işadamlarında olduğunu söyleyen Avcı, şöyle konuştu:

?Bu çocukların yeniden topluma kazandırılması için hiçbir sosyal-rehabilite çalışması yapılmıyor. Ülke nüfusunun yarısını oluşturan çocuklarımızla ilgili bir çocuk politikası bile yok. Yalnızca Diyarbakır'da 20 bin çocuk sokakta. Büyük kentlerimizdeki kapkaç, hırsızlık, taciz olaylarının sona ermesini istiyorsak Diyarbakır'ı çözmeden, İstanbul'u çözemeyiz gerçeğini kabullenmeliyiz. Göç sürecine seyirci kalan bir devlet anlayışından kurtulmalıyız. Yoksulluk, işsizlik, yozlaşma gibi temel politikalarda, halk yararına, çocuklarımızın yararına tercihler yapacak anlayışlara, yönetimlere ihtiyacımız var. Çocuklarımız en azla hırsızlık ve cinayet gerekçesiyle tutuklanıyor. Suç işleyen çocukların büyük bir bölümü ailesiyle ilişkileri iyi olmayan çocuklardır. Adli suçların yanı sıra siyasi nedenlerle gözaltına alınan çocuklarımızı suça iten nedenleri iyi görmek gerekir. Yoksa bu sorunlar hem çocukların yaşamlarını, hem de kent yaşamını iyice tehdit eder hale gelecektir."

"KIZ ÇOCUKLARININ YÜZDE 7'Sİ İLKÖĞRETİME KAYIT YAPTIRMADI"

Zorunlu eğitim çağında okuyan 10 milyon 298 bin 646 öğrencinin yüzde 85'inin 50-60 kişilik sınıflarda okuduğunun altını çizen Avcı, ?Kız çocuklarının yüzde 7'si halen ilköğretime kayıt yaptırmadı. Nüfusumuzun yüzde 3'ünü oluşturan zihinsel engellilerin yalnızca yüzde 5'i eğitim ve rehabilitasyon hizmetlerinden faydalanabiliyor. Okullarda sigara içme yaşı 9'a kadar indi" dedi.

Politikacılar, bürokratlar ve işadamları kendi çocuklarına gösterdikleri ilgi ve sevgiyi bu çocuklara da göstermesi gerektiğini ifade eden Avcı, şunları söyledi:

?Mangalda kül bırakmayan yetkililere sesleniyorum. Lafı bırakıp artık bu soruna el atın. Bu çocukların geleceğini kurtarın. Bu rakamların ayıbı dünya çocuklarını Türkiye'de bir araya getirip gösteriler düzenlemeyle, göstermelik eğlenceler ve tertipler hazırlamakla, birkaç bürokrat ve siyasetçinin şanslı, gürbüz ve mutlu çocuğuna birkaç dakikalığına 'koltuk' bırakmayla kapatılamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber