Her 3 yetişkinden biri hipertansiyonlu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Nisan 2008 13:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de her 3 yetişkinden birinde görülen hipertansiyon hastalığı, farkına varılmaması halinde kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere, felç, görme bozukluğu, böbrek yetmezliği, damar sertliği gibi birçok hastalığa zemin hazırlıyor.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Karayaylalı, kan basıncının normalin üzerinde seyretmesiyle ortaya çıkan hipertansiyonun, ölümcül bir hastalık olduğunu söyledi.

Türkiye'de 15 milyon kişinin hipertansiyon hastası olduğunu ifade eden Karayaylalı, 18 yaşını doldurmuş her 3 kişiden birinde bu hastalığın görüldüğünü söyledi.

Karayaylalı, önemli bir halk sağlığı problemi olan hipertansiyonun, diğer hastalıklara yol açmadan engellenmesi gerektiğini belirterek, "Düzensiz beslenme, stres, sigara ve alkol tüketimi ile aşırı tuz kullanımı hipertansiyonu tetikliyor. Önceki yıllarda 50-60 yaş arası görülen hastalık şimdi 18'li yaşlara kadar, hatta yeni doğan bebeklerde bile görülebiliyor. Pizza, hamburger, şalgam, kebap ve birçok ürün toplumda hipertansiyonlu sayısını artırıyor" diye konuştu.

Karayaylalı, hipertansiyonun yaygın ve öldürücü bir hastalık olmasına rağmen tanısının çok kolay olduğunu ve tedavisinin yapılabildiğini, tansiyon aleti ile hastalığın öğrenilebileceğini ifade etti. Prof. Dr. Karayaylalı, hastalığın en belirgin özelliğinin ise baş dönmesi, kalpte çarpıntı, göğüs sıkışması, göz kararması, burun kanaması olduğunu söyledi.

Kendini sağlıklı hisseden herkesin yılda mutlaka bir veya iki kez tansiyonunu ölçtürmesi gerektiğini bildiren Prof. Dr. Karayaylalı, "Normal tansiyon değerleri 120'ye 80 milimetre civa basıncıdır. Halk deyimi ile 12'ye 8 olan değer, 14'e 9'u bulur ve geçerse tehlikeli boyuttadır. 16'ya 10'u bulursa daha ciddi boyuttadır, 18'e 11 ise korkunçtur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber