BES: Yönetici atamayı mahkemeye götürmekten bıktık

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 24 Nisan 2008 20:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yeni yönetmeliğin eğitim kurumu yöneticiliklerine atama ve yer değiştirmelerde objektif kriterleri kaldırıldığı anlatan Avcı, yönetmeliğin birçok hükümlerine göre yeterlilik açısından gerekli şartlara sahip olmayan çok sayıda kişinin yönetici olarak atanması sağlanmaya çalışılmıştır. Yönetmeliğin sınav şartını kaldırmış olması ve sübjektif ölçütlere ağırlık veriyor olması yönetmeliğin iptali ve yürütmesinin durdurulması ihtimalini güçlendirmiştir. Yönetmelik hükümleri, hukukun genel ilkelerine ve Anayasa'ya aykırılık gösteren anlayışlarla doludur, şeklinde konuştu.

Yönetmeliğin, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı eğitim kurumlarının hemen hemen tamamında vekaleten yürütülen yöneticiliklerin asaleten yürütülecek hale getirilmesine imkan tanıdığı öne süren Avcı, yeni yönetmelik ile ilgili kendilerinden görüş bile alınmadığını kaydederek, "Yönetici Atama Yönetmeliklerini sendikalar olarak mahkemeye götürmekten bıktık, sayın bakan ise objektif kriterlerden nasibini almamış haksız ve hukuksuz yönetmelik çıkarmaktan bıkmadığını bir kez daha ispatlamıştır, dedi.

İdareci adayı öğretmenlerin bakanlığa ateş püskürdüğünü, vekaletle yönetilen okulların sayısının on binin üzerinde olduğunu, Milli Eğitim'in bu yönetmelikle vekaleten atadığı yöneticilere asalet vermeye çalıştığını kaydeden Avcı, iktidar partisinden referanslı, iktidar partisinin temsilcilerinin rahle-i tedrisinden geçmiş isimlerin atanarak okul yönetimlerinin ele geçirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Öğrencilerine "Dik ve Tok" durmayı, adil ve dürüst olmayı yaşantı yoluyla da öğretmek durumunda olan öğretmenlerin bu yönetmelikle parti simsarlarına, iktidar partisi yöneticilerine icazet için baş eğmek zorunda kalacağını kaydeden Avcı, öğretmenlik mesleğinin itibarını ayaklar altına alacak olan bu yönetmeliği kabul etmiyoruz. Okullarımızda öğretmenleri bir birine düşürecek, iş verimini ve iş barışını baltalayacak bu yönetmelik umarım, sayın bakanın sağduyusunun galip gelmesiyle kaldırılır. Bu yönetmelikle çalışan, kendini geliştiren, donanımlı öğretmenlerin iktidar mensuplarına yalvarmadan yönetici olarak atanması da oldukça güç. Bu haksızlığın düzeltilmesi gerekir" dedi.

Avcı, yeni Yönetici Atama Yönetmeliğinin, muhtemelen Danıştay tarafından iptal edileceğini düşündüğünü kaydederek, yönetmeliğin iptaline dönük bazı hususlar hakkında ise şunları kaydetti; Yönetmelikte Yüksek Lisans yapmış bir öğretmene 5 puan takdir edilirken 2 teşekkür belgesine sahip bir öğretmenin 6 puan veriliyor olması adil görülmemektedir. Asalaten yapılan müdür yardımcılığının her yılı için 1 puan verilirken yine ödüllerde yer alan puanlar ile de çelişkiler bulunmaktadır. Ödül belgelerinin tamamının bir yıl içerisinde alınması hukuken mümkün olsa da yöneticilikten bu puanların toplanması neredeyse imkansızdır. Yönetmelikteki puan değerlendirmeleri objektif olmadığı gibi ödülleri ön plana çıkararak sübjektif kriterlere ağırlık verilmiştir. "Yüksek Lisans ya da doktora yapmış olan uzman ve baş öğretmenlere ayrıca puan verilmez" şeklindeki hükümle açıkça adaletsizliğe davetiye çıkarılmıştır. Ayrıca kurucu müdürlüğe atamada kriter bulunmaması da yönetmelikteki handikaplı hususlardan birisidir. Asaleten yapılan yöneticilik görevi ile vekaleten yapılan görevler arasında çok az puan farkının bulunuyor olması yönetmelikteki sıkıntılardan birisidir. Ayrıca Müdür Yardımcılığı ile A tipi okul müdürlüğü arasında puan farkı 0,3 gibi anlamsız sayılabilecek bir oranda belirlenmiştir. Yönetmeliğin iptaline gerekçe hazırlayan hususlardan en önemlilerinden birisi de sınav olmamasına ilişkindir. Zira, Danıştay'ın iptal gerekçesinde sınav olmaması hususu yer almıştır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber