ILO heyeti Türkiye'de

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2008 13:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Çalışma yaşamını düzenleyen kanunlara ilişkin değişikliklerin tartışıldığı bir dönemde, Türkiye'ye gelen ILO heyeti, çalışma yaşamı standartlarıyla ilgili temaslarda bulunacak.

ILO Standartlar Bölümü Müdürü ile Hukuk Danışmanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işçi, işveren ve memur konfederasyonlarının yetkilileriyle görüşecek.

Uzmanlar, Türkiye'nin, sendikal haklar ve örgütlenme özgürlüğü konularında ILO'ya verdiği bazı taahhütleri geçen yıllara rağmen gerçekleştirmediğini belirterek, yaklaşan Uluslararası Çalışma Konferansı ve çalışma yaşamına ilişkin kanunların tartışıldığı bir dönemde ILO heyetinin ziyaretinin anlamlı olduğu ifade ediyor.

Öte yandan, ülkelerin onayladıkları sözleşme ve tavsiyelerin uygulanmasını inceleyen ILO Uzmanlar Komitesi, Uluslararası Çalışma Konferansı öncesinde, ülkelerdeki uygulamaları içeren raporunu yayımladı.

Türkiye, 12 sözleşmenin uygulanması konusundaki eksiklikler ve talepler nedeniyle rapora konu oldu.

Türkiye, Cebri Çalıştırma, Cebri Çalıştırmanın Kaldırılması, İşçinin Tazmini (meslek hastalıkları), Sosyal Güvenlikte Eşit Muamele, Hizmet İlişkisine İşveren Tarafından Son Verilmesi, Üçlü Danışma (uluslararası çalışma standartları), Eşit Değerde İş İçin Erkek ve Kadın İşçiler Arasında Ücret Eşitliği, Ayrımcılık (iş ve meslek), İş ve İşçi Bulma Servisi Kurulması, Ücretli İş Bulma Büroları, İstihdam Politikası, Sendika Özgürlüğü ve Örgütlenme Hakkının Korunmasına İlişkin ILO sözleşmeleri konularında raporda yer aldı.

Rapordaki, Türkiye'ye ilişkin eksiklikler ve taleplerden bazıları şöyle:

-Mevcut sistemin mesleki hastalıkların tanınması açısından yetersiz kaldığı, mesleki hastalık olarak kayda geçen vakaların çok az olduğu, verilerde kadın ve erkek çalışanlar arasında da dengesizlik bulunduğu eleştirilerine karşılık ayrıntılı bilgi.

-Mesleki hastalıkların tanınması ile ilgili ulusal sistemin nasıl işletildiği hakkında bilgi.

-Çalışanları koruyucu hükümlerden kaçınmak amacıyla belirli süreli hizmet sözleşmeleri yapılmasına karşı yeterli güvencenin nasıl sağlandığı hakkında bilgi.

-30'dan daha az işçinin istihdam edildiği işletmelerde kapsam dışında bırakılan işçilerin koruyucu hükümlerden nasıl yararlandıkları hakkında bilgi.

-İşçinin işe iade veya tazminat alma olanaklarının pratikte uygulanmasına dair bilgi.

-'Eşit işe eşit ücret' prensibi ve İş Kanunu'nun ilgili maddesine ilişkin, hedef gruplarına ve özellikle iş müfettişlerine yönelik yürütülen farkındalığı artırma tedbirleri ve bu kapsamdaki mahkeme ve idari kararlar hakkında bilgi.

KADINLARIN DURUMU

-Kadınların iş piyasasındaki oranının düşük olduğu, kadınların tarım ve kayıt dışı sektörde yoğunlaştığı belirtilerek, fırsat ve muamele eşitliği ile ilgili alınan tedbirler hakkında ayrıntılı bilgi.

-Cinsiyete dayalı ayrımcılık konusunda iş müfettişleri tarafından alınan tedbirler ve söz konusu maddenin ihlali ile ilgili verilen mahkeme kararları ve yaptırımlar hakkında ayrıntılı bilgi.

-Ulusal güvenlik ile ilgili olmayan kamu kurumlarında istihdam edilenler güvenlik soruşturmalarına tabi tutulmaktadır. Bu tür güvenlik soruşturmalarının bireyin istihdam harici bırakılmasına neden olabileceği endişesi taşınmaktadır. Güvenlik soruşturmaları neticesinde memuriyete kabul edilmeyen ve idari itirazda bulunan bireylerin sayısı hakkında bilgi.

-Ekonomik büyümenin ne derecede daha iyi iş piyasasına dönüştüğünü ve ne derecede yoksulluğu azalttığını araştırabilmek için, uygulanan aktif istihdam politikaları tedbirleri hakkında bilgi.

-İş gücü arz ve talebini eşleştirmek amacıyla yürütülen temel politikalar hakkında bilgi.

-Kadın ve gençlerin iş gücü piyasasına girişlerini iyileştirmek için alınan tedbirler hakkında bilgi.

SENDİKAL FAALİYETLERE POLİS MÜDAHALESİ

-Konferans Komitesi'nin, polisin şiddet kullanması, sendikacıların tutuklanmaları ve sendika ile alakalı kitapçık, poster gibi iletişim araçlarının engellenmesi de dahil olmak üzere, sendikal faaliyetlere müdahale konusunda yapmış olduğu ciddi suçlamalara istinaden, hükümetin halen bilgi vermemiş olması derinden üzüntü ile karşılanmaktadır.

Polis müdahalesi, kamu düzenine tehlike arz eden durumlar ile sınırlı olmalıdır. Hükümetler gösterileri kontrol ederken, tehlikeli ve aşırı şiddet kullanımını engellemek için ilgili yetkililerin uygun talimatlar çerçevesinde hareket etmelerini sağlayacak tedbirleri almalıdır.

-4688, 2821, 2822 sayılı kanunları değiştirecek taslak kanunların kabul edilip yürürlüğe konulmasına istinaden bir zaman çizelgesi belirlemeli ve bu rapor edilmeli.

-Gardiyanlar, askeri iş yerlerinde çalışan sivil personel, üst düzey kamu çalışanlarının kendi seçtikleri örgütlere katılma hakları bulunmaktadır. Sadece silahlı kuvvetler mensupları ve polisler bu haktan hariç tutulabilir. Buna karşın tüm bu kamu çalışanlarının sendikal örgütlenme hakkı kapsamı dışında bırakılması ilgili sözleşmeye uygun değildir.

-Dar kapsamlı iş kolu tespitiyle sendika faaliyet ve üyeliklerine müdahale etmesi esefle karşılamaktadır.

-Kamu çalışanları için uygulanan grev yasağı, devlet adına yetki kullanan personel ve zorunlu hizmetler ile sınırlandırılmalıdır.

-2822 sayılı Yasa'nın grev hakkı ile ilgili bazı bölümleri ilgili sözleşmeye uyum sağlamamaktadır. Siyasi amaçlı grevlerin, genel grevlerin ve dayanışma grevlerinin yasaklanması, grev gözcülüğüne bazı sınırlamalar getirilmesi, zorunlu hizmet sınıfına girmeyecek bazı hizmetlerde grev yasağı getirilmesi, grev çağrısına kadar geçen sürenin uzatılması, yasa dışı grev katılım durumunda hapis dahil olmak üzere ağır şekilde cezaya olanak sağlanması konuları sözleşme ile uyumlu hale getirilmelidir.

-Gazetecilerin, yazarların ve yayımcıların siyasi fikirlerinden ötürü hiçbir kısıtlamaya maruz kalmadan görevlerini sürdürmelerini yasal tedbirlerle teminat altına almalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber