Araç muayenesinde AB standartları zor geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Nisan 2008 22:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Doğuş Otomotiv, Akfen, TüvSüd konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK'ün, 2,5 ay önce Trabzon'da faaliyete giren istasyonunda Avrupa Birliği (AB) standartlarında kontrol yapılması nedeniyle, çoğu kişinin muayene için araçlarını çevre illere götürdüğü belirtiliyor.

Trabzon Umum Kamyoncular ve Kamyonetçiler Odası Başkanı Cemil Kalyoncu, TÜVTURK'te yapılan AB standartlarındaki muayeneye karşı olmadığını, ancak esnafın henüz yapılan ?ince elemeye? hazır olmadığını söyledi.

Kalyoncu, geçmiş dönemlerde muayeneleri liman sahası içerisinde yaptırdıklarını belirterek, ?Muayene memuru gelirdi, araçlarımızı sıraya dizerdik. Geçerdi aracımızın önüne, 'farını yak, kornanı çal, sileceğini çalıştır, sinyallerini yak, zincir, takoz, çekme halatı, ecza çantası var mı, fren yap, stop lamban yanıyor mu' diye bakardı, bu kadar. Şimdi ise 2007 model aracı olan esnaf bile muayene istasyonuna gitmeye korkuyor. Aracı bile görevliler içeriye götürüyor? diye konuştu.

?OTOBÜSTEN CESET TORBASI İSTİYORLAR?

Eksiklerin tamamlanmasının öneminin farkında olduklarını dile getiren Kalyoncu, şöyle devam etti:

?Ama örneğin otobüsten ceset torbası istiyorlar. İbresi kullanıma hazır olduğunu gösteren ama son kullanma tarihi geçmiş yangın söndürme cihazını kabul etmiyorlar. İbre diyor mu ki bu dolu, bunda var, tamam mesele yok. Senin aradığın bu. Muayeneden geçemeyip trafikte ceza alan çok esnafım oldu.?

Kalyoncu, muayene ile Trabzon'da kalacak olan paranın, kontroldeki ?ince eleme? nedeniyle, henüz TÜVTURK'ün faaliyete geçmediği komşu iller olan Giresun, Rize ve Gümüşhane'ye gittiğini belirterek, ?Esnafımın yüzde 65'i araç muayenelerini bu illerde yaptırıyor? diye konuştu.

?BİR YILLIK ZAMANA İHTİYACIMIZ VAR?

Türkiye'deki nakliyeci esnafın AB standartlarında muayeneye alt yapı olarak henüz hazır olmadığını, zamana ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Oda Başkanı Kalyoncu, şunları kaydetti:

?Alt yapı derken, yollarımız daha Avrupa düzeyinde değil. Hükümet yavaş yavaş yapıyor ama öyle yollarımız var ki araç o yollardan gittiğinde kırılabiliyor. Ben bir ampul takayım bugün aracıma, 3 kez tur atayım şehir içinde, o ampul patlar. Hazır değiliz biz daha. Birdenbire insanlar bu kadar sıkıştırılmaz. AB standartlarındaki muayeneye karşı değilim ama bir yıllık zaman istiyoruz. Bir yıla kadar esnafımızın buna hazır olacağına inanıyorum.?

YIL SONUNA KADAR HER İLDE OLACAK

Doğuş Otomotiv, Akfen, TüvSüd konsorsiyumu tarafından kurulan TÜVTURK, şu ana kadar Trabzon, Elazığ ve Kırklareli olmak üzere 3 ildeki istasyonlarda muayene hizmeti veriyor.

Bu yıl sonuna kadar 81 ilde, toplam 189 sabit araç muayene istasyonu kurulacak. Sabit istasyonların yanında 81 adet gezici muayene istasyonunun da hizmet vermesi hedefleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber