Erken emeklilikte son gün izdihamı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Nisan 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Reformu'nun getirdiği 65 yaşında emeklilik uygulamasından etkilenmek istemeyenlere tanınan süre dün doldu.

Yeni yasadaki ilgili hükmün yürürlüğe girmesine saatler kala Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklar oluştu. Türkiye'nin dört bir yanında on binlerce kişi, kendini, eşini ya da çocuklarını sigortalı yaptırmak için sabahın erken saatlerinden itibaren kuyruğa girdi.

Yasaya göre işe giriş bildirgeleri bir gün öncesinden verildiği için 29 Nisan akşamına kadar sigorta yaptıranlar eski yasaya tabi olacak. Bu da 5 yıl daha erken emeklilik ve daha yüksek emekli maaşı anlamına geliyor.

Son bir ayda yeni yasadan etkilenmek istemeyen yaklaşık 250 bin kişinin sigorta girişi yaptırdığı belirtiliyor. Başvurulardaki olağanüstü artış, il müdürlüklerinin iş yükünü de katladı. Öğle tatilinde bile çalışan Ankara SGK İl Müdürlüğü, kuyrukları eritemedi. Bunun üzerine diğer birimlerdeki memurlar da işe giriş bildirgesi kabulüne yönlendirildi. Sigorta girişi yaptırmak için sıraya girenlerin büyük bölümünü şimdiye kadar kayıt dışı çalışan gençler oluşturuyor. Ayrıca eş ya da çocuklarını sigortalı yaptırarak erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyenler de bulunuyor. Ankara Ulucanlar'daki SGK il müdürlüğünde kuyruğa giren Mahmut Yiğit, çocuklarını sigortalı yaptırmak istediğini söyledi. 65 yaşın emeklilik için yüksek olduğunu ileri süren Yiğit, çocuklarının daha erken emekli olması için onları, bir tanıdığının yanında sigortalı gösterdiğini ifade etti. Selma Yakar ise hem kendini hem de çocuğunu sigortalı yaptırmak için kuyruğa girenlerden. Yakar, "Bu fırsatı değerlendirmek istedim. Özellikle çocuğumun bu yasadan etkilenmemesini istiyorum." dedi. SGK'ya yapılan başvurularda sigorta girişlerinin çoğunlukla aynı şirketler üzerinden yapılması dikkat çekiyor. Başvuruları kabul eden SGK, çalışmaların fiili olup olmadığını denetlemek için müfettiş görevlendiriyor. Müfettişler, işyerlerine giderek sigorta girişi yaptırılan çocukların çalışıp çalışmadığını denetliyor. Sigorta girişi yaptırdığı halde fiilen çalışmadığı tespit edilen çocuklar için işverenlere, İş Kanunu'nun öngördüğü cezalar uygulanacak. Ancak bunun tespit edilmesi, pratikte imkânsıza yakın bir durum. Zira müfettişler aynı gün denetim yapamadığı için işverenin 'bir gün çalışıp ayrıldı' şeklindeki bir beyanı, kişinin orada çalışmadığının ispatını imkânsız kılıyor. Sigortalı olanların sayısında yıl başından beri düzenli bir artış yaşanıyor. Ocak ayında 76 bin kişi sigorta girişi yaptırırken şubatta bu rakam 81 bine, martta ise 108 bine yükseldi. Nisan ayında ise her gün ortalama 5 bin kişi sigorta girişi yaptırıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber