30 Nisan 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 30 Nisan 2008 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GÜNDEM 1 MAYIS

-Türkiye, 1 Mayıs işçi bayramı kutlamalarına ilişkin gelişmelere kilitlendi.

-Türk-İş, DİSK ve KESK'in yanı sıra bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarının Taksim Meydanı'nda yapılması konusunda kararlılığını sürdürüyor.

-Konfederasyonların, Taksim konusundaki kararını tam olarak, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yapacağı açıklamanın ardından netleştirmesi bekleniyor.

-1 Mayıs işçi bayramı kutlamalarıyla ilgili Hükümetin kesin görüşü de bugün açıklanıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, saat 11.00'de Başbakanlık Yeni Bina'da konuyla ilgili basın toplantısı düzenliyor.

-Türk-İş, DİSK ve KESK de 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin, kurum yöneticilerinin katılımıyla DİSK Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenliyor. (Saat:11.00)

-İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına dönük alınacak güvenlik önlemlerini açıklıyor.

-Dün gerçekleşen Başbakan-sendika konfederasyonları başkanları görüşmesinin ardından gerçekleşen yoğun trafik sonrası bugün düzenlenecek basın toplantılarında yapılacak açıklamalar da çalışanlar tarafından ilgiyle bekleniyor.

-1 Mayıs, yarın başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bir çok ilde kutlanıyor. Sendikalar 1 Mayıs kutlamaları için son hazırlıklarını tamamladı. Bu arada polislerin de izinler kaldırılıyor ve kutlamaların yoğunlaşacağı İstanbul ve Ankara'da yoğun güvenlik önlemleri artırılıyor.

-GÜL'DEN SİYASİ PARTİ LİDERLERİNE YEMEK

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM'de önceki dönemlerde temsil edilen Demokrat Parti, Anavatan Partisi, Saadet Partisi, ve Sosyal Demokrat Halk Partisi liderleriyle, Çankaya Köşkü'nde öğle yemeğinde bir araya geliyor. (Saat:12.30)

-GÜL'ÜN KABULLERİ

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkmenistan Başbakan Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov ve HAK-İŞ Konfederasyonu Başkanı Salim Uslu'yu Çankaya Köşkü'nde kabul ediyor. (Saat:11.30/14.00)

-LİTVANYA BAŞBAKAN'I KİRKİLAS ANKARA'DA

-Litvanya Başbakanı Gediminas Kirkilas, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'da.

-Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Kirkilas, Başbakanlık Merkez Bina'da bir süre baş başa görüşüyor ve ardından ortak basın toplantısı düzenliyor. (Saat:11.00/12.30)

-TBMM Başkanı Köksal Toptan Gediminas Kirkilas'ı TBMM Divan Salonu'nda kabul ediyor. (Saat:15.00)

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kirkilas'ı Çankaya Köşkü'nde kabul ediyor. (Saat:16.45)

-Başbakan Erdoğan, Litvanya Başbakanı Kirkilas onuruna Başbakanlık Resmi Konutu'nda akşam yemeği veriyor. (Saat:19.30)

-TBMM GENEL KURULU

-TBMM Genel Kurul'da, Serbest Muhasebecilik ve Mali Müşavirlik ile Turizm Teşvik Kanunu tasarıları ele alınacak.

-DTP'li vekiller, Sakarya'da önceki gece yaşanan olayları protesto etmek ve Meclisi göreve çağırmak için Meclis çalışmalarına katılmıyor. (Saat:13.00)

-MECLİSTE KOMİSYONLAR TOPLANIYOR

- Milli Eğitim Komisyonunda, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Kurulması Hakkında Kanun Tasarısı görüşülüyor. (Saat:10.30)

-KİT Komisyonunda, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Sümer Holding, Türkiye Demir Çelik İşletmeleri ile Karadeniz Bakır İşletmelerinin hesapları denetleniyor. (Saat:10.30)

-CHP'Lİ ÖĞÜT'DEN BASIN TOPLANTISI

-CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Meclis'te basın toplantısı düzenliyor. (Saat:11.30)

-NORVEÇ DIŞİŞLERİ BAKANI STORE'NİN TEMASLARI

-Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Störe, resmi temaslarda bulunmak üzere Ankara'da.

-Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Störe, bir süre baş başa görüşüyor ve ardından ortak basın toplantısı düzenliyor. (Saat:10.15/12.00)

-Störe, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık Merkez Bina'da kabul ediliyor. (Saat:15.30/17.30)

-DANIŞTAY BAŞKANI ÇÖRTOĞLU BAŞBAKANLIK'TA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nu Başbakanlık Merkez Bina'da kabul ediyor. (Saat:16.00)

-PMD'DEN ?BASIN SİYASET İLİŞKİSİ PANELİ?

-Parlamento Muhabirleri Derneği tarafından TBMM Tören Salonu'nda ?Basın Siyaset İlişkisi? konulu panel düzenleniyor.

-Panele, TBMM Başkanı Köksal Toptan da katılıyor. (Saat:10.00)

-UNAKITAN "KÜRESEL KRİZ" PANELİNDE

-Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü ve Maliye Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin Prof. Dr. Halil Nadaroğlu'nun anısına düzenlediği ?Global Krizin Türk Kamu Maliyesine Yansımaları, Hedefler Ve Beklentiler? konulu panelde konuşma yapıyor. (Saat:10.30)

-ADALET BAKANI ŞAHİN ASO'DA

-Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Ankara Sanayi Odası Nisan ayı Meclis toplantısına katılıyor. (Saat:10.15)

-TÜRK-KATAR İŞ KONSEYİ

-Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, İstanbul Ceylan Otel'de düzenlenen Türk-Katar İş Konseyi toplantısında konuşuyor. (Saat:12.40)

-MERKEZ BANKASI'NDAN ENFLASYON RAPORU

-Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, "Enflasyon Raporu"nun tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında bir sunum yapıyor. (Saat:10.00)

-TÜSİAD SERBEST TİCARET ANLAŞMALARININ ETKİLERİNİ MASAYA YATIRIYOR

-TÜSİAD'ın düzenlediği ?Gümrük Birliği Çerçevesinde AB'nin Üçüncü Ülkelerle Yaptığı Serbest Ticaret Anlaşmalarının Avrupa ve Türk İş Dünyasına Etkileri? semineri, İstanbul Ceylan Intercontinental Oteli'nde düzenleniyor. (Saat:09.00)

-HAZİNE, MAYIS AYI İÇ BORÇLANMA STRATEJİSİNİ AÇIKLIYOR

-Hazine, Mayıs ayında yapacağı iç ve dış borç geri ödemesi miktarı ile bunun finansmanı kapsamında gerçekleştireceği iç borçlanma ihalelerinin takvimini açıklıyor. (Saat: 17.30)

-MART AYI DIŞ TİCARET GERÇEKLEŞMELERİ AÇIKLANIYOR

-TÜİK, Mart ayı ihracat ve ithalat verilerini açıklıyor. (Saat:17.00)

-CHP PARTİ MECLİSİ YENİ YÖNETİM İÇİN TOPLANIYOR

-CHP Parti Meclisi, yeni yönetim kademesini belirlemek üzere 3 Mayıs Cumartesi günü toplanacak. Merkez Yönetim Kurulu üyelikleri için seçimlerin yapılacağı toplantı öncesinde PM üyeleri, Anıtkabir'e çıkarak Atatürk'ün mozolesine çelenk koyacak.

-BAŞKENT DOĞALGAZ İHALESİNE İPTAL DAVASI

-TMMOB Makine Mühendisleri Odası, Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Özelleştirme İhalesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay'da dava açtı.

-Oda Başkanı Emin Koramaz, davanın, doğal gaz dağıtımının kamu hizmeti olduğu, özelleştirmesinin özel hukuk sözleşmeleri ve mülkiyet devri yoluyla yapılamayacağı, doğal gaz fiyatlarında kentler arası uygulama farklılığı yaratılacağı ve ihale sürecindeki usulsüzlüklere dayanılarak açıldığını bildirdi.

-DÜNYA BANKASI RAPORU: TÜRKİYE AVRUPA'YI BESLER AMA GIDA GÜVENLİĞİNDE SON SIRALARDA

-Dünya Bankası tarafından yayınlanan Türkiye ?Ülke Ekonomik Memorandumu? raporunda gıda güvenliği konusu da ele alındı, raporda, gıda sektörünün 600 milyonluk Avrupa gıda tek pazarına arz fırsatı bulunduğu belirtilirken, ?Türkiye, AB ülkeleri ve (Azerbaycan hariç) komşusu Bağımsız Devletler Topluluğu içinde gıda güvenliğinde son sırada? denildi.

-Türkiye'nin taze ve işlenmiş meyve-sebzede mutlak karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğunu bildiren Dünya Bankası, bu ürünlerin yüksek ihracat potansiyeline sahip olduğunu kaydetti.

-DB raporunda, ?Türk mahallesinin vazgeçilmez unsurları bakkal, kasap, manav gibi küçük işletmelerin içine düştüğü büyük zorluğa da değinilen Dünya Bankası raporunda, ?Süper ve hiper marketler, bakkallar dahil geleneksel dükkanların alışverişteki payını 1999'daki yüzde 50 düzeyinden, 2003'te yüzde 36'ya indirdiler? denildi.

-TÜRKİYE HAVA SAVUNMA ŞEMSİYESİ KURUYOR: İBRE RUSYA'DAN YANA

-Türkiye, çevresindeki ülkelerin sahip olduğu uzun menzilli füzelere karşı ?hava savunma şemsiyesi? kuruyor.

-İlk aşamada 4 adet Uzun Menzilli Hava ve Füze Savunma tedariği için açılan ihalede yarışması beklenen ülkelerden en şanslı olanın, S?300'leri üreten Rusya olduğu bildirildi.

-2010 yılında aktif olarak hizmete girmesi planlanan uzun hava savunma sistemlerinden ikisinin Ankara ve İstanbul'a yerleştirilmesi, geriye kalan iki sistemin ise tehdide göre konuşlandırılması bekleniyor.

-"EV SAHİBİ TURİST"LER ARTIYOR

-Son yıllarda Türkiye'de ev satın alan yabancıların sayısındaki artış, "ev sahibi turist" profilini ortaya çıkardı. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'ye tatile gelen turistlerin geceleme sayısına göre yüzde 14'ünün kendi evinde konakladığı belirlendi.

-Otel, motel ve pansiyonlarda konaklama oranı anılan dönemde yüzde 40'ta kalırken, arkadaş ve akraba evinde konaklama oranı da yüzde 32.4 olarak gerçekleşti.

-CAMİDE BİLGİSAYAR KURSU DÖNEMİ

-İstanbul'un Fatih ilçesinde bulunan Sümbül Efendi Camii dijital çağa ayak uydurarak bilgisayar kursu vermeye başladı. Sümbül Efendi Kütüphanesi İlim ve Hizmet Vakfı adı altına, bilgisayar, Bilgisayarlı Muhasebe, İngilizce, Arapça, Ney, Diksiyon, Hitabet ve Hat kursları veriliyor. Kursları bitirenlere Cami vakfı tarafından MEB sertifikaları dağıtılıyor.

-DOĞAL MUCİZE: ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

-Avrupa'da ilaç niyetine satılan, antioksidan hazinesi olan, kolesterol düzeyini düşüren, ödemden nezleye kadar birçok hastalığın tedavisinde kullanılan üzüm çekirdeği, son yılların ?Doğal sağlık iksiri? oldu.

-Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, üzüm kabuğunun ve çekirdeğinin mideye zarar vermeden, sindirimi hızlandırdığını ve bağırsak sisteminin çalışmasını düzenlediğini belirtti.

-Karadeniz, kuru üzümün akciğer hastalıklarına, unutkanlığa, kansızlığa ve baş ağrısına iyi geldiğini ifade etti.

-YENİ PASAPORTLAR HAYATA GEÇİYOR

-Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yenilenen AB standartlarındaki çipli pasaportların basılmasına başlanıyor. Çipinde kişiyle ilgili tüm bilgileri saklayacak pasaportların yeni yılda hizmete sunulması planlanıyor.

-ADT MAYIS AYI'NDA 76 KEZ PERDE DİYECEK

-Ankara Devlet Tiyatrosu, Mayıs Ayı boyunca 4'ü turne olmak üzere toplam 17 oyunla 76 kez perde diyecek.

-ANKARA'DA ?NAZIM HİKMET İLE BİR GÜN?

-Asya Avrupa Dostluk Derneği, 3 Mayıs'ta ?Nazım Hikmet ile Bir Gün? adlı bir kültür programı düzenleyecek. Programda yer alan resim sergisi, şiir ve müzik dinletisi, belgesel ve film gösterimi ile usta şair Nazım Hikmet bir kez daha hatırlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber