Telekom'da yerli yatırımcı 6 kat fazla ön talepte bulundu

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dalga, parti kapatma dinlemediler, 4 milyar dolarlık Telekom kuyruğuna girdiler

Nilgün KARATAŞ

Kötü zamanlamayla halka arz edildiği kanaatine karşın, Telekom hisseleri yerli yatırımcıdan büyük ilgi gördü. Halka açılacak yüzde 15'lik hissenin yüzde 35'inin ayrıldığı yerli yatırımcı, 6 kat fazla ön talepte bulundu. Böylece, tamamı 2 milyar dolarlık olacak halka arzda, sadece yurtiçinden gelen talep 4 milyar doları aştı.

KÜRESEL piyasalarda yaşanan kriz ortamının yanı sıra içeride AKP'nin kapatılması davasının sürdüğü, siyasi ve ekonomik belirsizliğin endişe yarattığı bir dönemde hisseleri halka arz edildiği için, eleştirilere neden olan Türk Telekom'a, yerli yatırımcı büyük ilgi gösterdi. Halka arz edilecek yüzde 15'lik kısmın (yüzde 2.25'lik ek satış hariç) yurtiçine ayrılan 35'lik kısmına 6 katı civarında ön talep geldiği öğrenildi. Bu da 700 milyon dolarlık hissenin ayrıldığı yerli yatırımcının 4 milyar dolardan fazla talepte bulunduğu anlamına geldi.

Moraller düzeldi

Garanti Yatırım liderliğinde 35 aracı kurum tarafından 28-30 Nisan tarihleri arasında toplanan ön talep, moralleri düzeltti. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci'ye "Mahçup olmasını da biliriz" dedirten eleştirilere karşılık, yerli yatırımcının kriz, belirsizlik, istikrarsızlık gibi korkuları aşması, beklentileri yükseltti. Henüz dışardaki tanıtım toplantıları devam ederken, içerde 3 günde toplanan 6 katlık taleple birlikte, "işler iyi gidiyor" yorumları yapılmaya başlandı.

700 milyon dolar ayrıldı

Özelleştirme İdaresi'nde ve Telekom'da moralleri düzelten ilk verilere göre, yüzde 15'lik hissenin yüzde 35'inin ayrıldığı yerli yatırımcı, taban fiyattan hesaplandığında 4 milyar doları aşan bir ön talepte bulundu. Oysa en düşük fiyat olan 3.90 YTL'den hesaplandığında minumum 1.84 milyar dolar, en yüksek fiyat olan 4.70 YTL'den hesaplandığında ise en fazla 2.2 milyar dolarlık bir işlem olacağı hesaplanan bu halka arzda, yurtiçi yatırımcıya 700 milyon dolarlık hisse ayrılmıştı.

100 bine yakın kişi

Aralarında Türk Telekom, PTT çalışanları ve küçük tasarruf sahiplerinin de bulunduğu yaklaşık 96 bin civarında yerli yatırımcı, ön talep başvurusunda bulundu. Daha önceki halka arzlarda bu rakamın 50-60 bin düzeyinde olması talebin önemli bir göstergesi olarak kabul edildi. Uzmanlar, genelde ön talebin yüzde 60'ının kesin talebe döndüğünü belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Türk Telekom hissesi almaya niyetlenenlerin yüzde 50'si kesin talepte bulunsa, halka arz edilecek hisselerin 3'te birine 2 milyar dolarlık talep gelmiş olur. Ancak fotoğraf hafta kesin taleple netleşir."

İskonto avantajı etkili oldu

BUGÜNE kadarki en büyük halka arz olmaya hazırlanan Türk Telekom'da, yerli yatırımcının bu kadar büyük ilgi göstermesinin en büyük nedeni, ön talepte bulunanlara tanınan iskontonun etkisi oldu. Hesapta para bulundurma zorunluğu olmadan, ön talepte bulunan, kesin talepde de bu miktarı talep eden küçük yatırımcıya yüzde 7, alımgücü yüksek yatırımcıya da yüzde 5'lik bir iskonto hakkı tanınması, önemli bir avantaj olarak değerlendirildi.

Kilci, yurtdışında tanıtım yapıyor

TÜRK Telekom'un (TT) kamuda kalan yüzde 45 hissesinin ek satış hakkı dahil yüzde 17.25'lik bölümünün halka arz süreci yurtdışında da devam ediyor. Alınan ön taleple yerli yatırımcının ilgisini ölçen Özelleştirme İdaresi, yurtdışında ise halen yatırımcılarla görüşüyor. Edindiğimiz bilgilere göre ÖİB Başkanı Metin Kilci, son olarak Londra'da uluslararası yatırımcılara yönelik bir roadshow gerçekleştirdi.

Halka açılma planı nasıl işleyecek

4 MAYIS: Kesin talep sirküleri ilan edilecek.

7-8-9 MAYIS: Kesin talep toplanacak.

15 MAYIS: Hisseler TTKOM adıyla İMKB'de işlem görmeye başlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber