Sağlıklı uyku, yatakta KDV kavgası çıkardı

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 02 Mayıs 2008 11:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yüzde 18 oranında KDV uygulanan yatakta bazı firmaların ürünlerini tıbbi cihaz kapsamına sokarak yüzde 8 KDV ile satış yapması tartışma yarattı. Sektör temsilcileri 'Bu durum haksız rekabet yaratıyor' diyerek, uygulamaya karşı çıkıyor.

Yaklaşık 1 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan yatak sektöründe KDV kavgası çıktı. Kavgayı ise yatakta KDV yüzde 18 iken, bazı üreticilerin geliştirdiği özellikli ürünleri CE medikal belgesi alarak tıbbi cihaz kapsamına sokması çıkardı. Çünkü CE medikal belgesi alarak Maliye Bakanlığı'na başvuran firmalar yüzde 8 KDV ile satış yapabiliyor.

Sektördeki bazı firmalar uygulamaya "Yatak yataktır. Nasıl tıbbi cihaz olur. Bu durum haksız rekabet yaratıyor" diyerek karşı çıkarken ürünlerini belge alarak tıbbi cihaz kapsamına sokan firmalar ise "Artık yaylı yataklar tarihe karıştı. Milyonlarca dolar yatırıp Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Sağlığa iyi gelecek ürünler geliştiriyoruz. Ürünlerimiz belli standartları taşıdığı için bu belgeyi alıp tıbbi cihaz kapsamına giriyoruz" diye savunma yapıyor. Vergi uzmanları ise yatakların sağlık ürünü sınıfına alınması için Sağlık Bakanlığı'nın da onay vermesi gerektiğini savunuyor.

Bugüne kadar sadece sertifikalı ithal yatakların yüzde 8 KDV ile satışı yapılıyordu. Türk firmaları ise bu kapsamda ürünleri olmadığı için yüzde 18 KDV uyguluyordu.

Günde 12 bin yatak üretiliyor

Son yıllarda geliştirilen yeni ürünlerle yatak sektöründe büyük bir rekabet yaşanıyor. Sektörde İstikbal, Bellona, Mekan, Evoteks, Altın, Ece Yatak, Tempo Yatak, Tempur, Dunlopillo, Sabah, Sırdaş, Sultan gibi birçok marka yer alıyor. Türkiye'de her gün ortalama 12 bin yatak üretiliyor. Ama özellikle yaz sezonunda bu sayı 20 bine kadar tırmanıyor.

Hızla büyüyen sektörde firmaların Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermesi ile özellikli ürünlerin ağırlığı artmaya başladı. Soya yağlısından sinek kovanına, deniz yosunlusundan lavanta kokulu aşk yatağına, antibakteriyelden ısıya duyarlı özellikli ürünlerin yanı sıra kan basıncını ayarlayan, sırt ağrılarını ve uykusuzluğu gideren yataklar gibi "sağlığa iyi gelir" vurgusu ile satışa çıkarılan ürünlerin sektördeki payı giderek artıyor. Yeni ürünler tüketicilerin de eğilimini değiştirdi. Klasik yaylı yataktan özellikli ve sağlığa iyi gelen ürünlere yönelen tüketici için fiyat kriteri de ikinci sıraya düştü. İşte pazarda kavga çıkaran da bu değişim oldu. Tüketicinin yöneldiği özellikli ürünlerde bazı firmaların yüzde 8 KDV ile satış yapması sektördeki tartışmanın çıkış noktası oldu.

Yüzde 8 KDV ekimde başladı

Türkiye'de üretilen yatak markaları arasında CE medikal belgesine sahip tek marka Doğtaş. Geliştirdiği tüm yatakları için bu belgeyi alan firma, "tıbbi cihaz" sınıfına girerek Maliye Bakanlığı'nın onayı ile ürünlerini de yüzde 8 KDV ile satma hakkı kazandı. Doğtaş Pazarlama Müdürü Nevzat Yıldız, Doğtaş'ın bu izni ekim ayında aldığını belirtti. Yıldız, "17 çeşit yatağımız var ve biz tüm yataklarımıza CE medikal belgesini aldık. Ardından da Maliye Bakanlığı'na başvurduk. Yaptığımız başvuru, ürünlerimiz bu kategori için istenen standartlarda olduğu için kabul edildi. Ve Türkiye'de bir ilki başlattık" açıklamasını yaptı.

Yatakta normal şartlarda KDV'nin yüzde 18 olduğunu ancak ithal ürünlerde bu oranın yüzde 8'e düştüğünü belirten Yıldız, ürünleri belli standartları taşıdığı takdirde Türk üreticilerin de yüzde 8 KDV'den yararlanma hakkı olduğunu vurguladı. Yıldız, şöyle devam etti: "Yatakta Ar-Ge bizim için çok önemli. Bu alanda kısa sürede birçok ilke imza attık. Ve birçok testten geçirerek CE medikal belgesi aldık. Belge alırken 'antibakteriyel' özelliğinden tutun da 'tıbbi kazanç sağlıyor mu?' gibi kriterler değerlendiriliyor. Sektördeki birçok firma da geliştirdiği yeni ürünlerine CE medikal belgesi almak için girişimlerde bulunmaya başladı." Yıldız, bu durumun sektörde haksız bir rekabet yaratmadığını, hem yatağa kazandırılan özellikler hem de bu sayede düşen KDV ile tüketiciye bir avantaj sağladıklarını söylüyor.

Öte yandan, İdaş da ürünlerine CE medikal belgesi almak için çalışmalar yaptığını açıkladı.

Bazı firmalar şikâyet etti

Sektörün önde gelen bazı firmaları ise kendilerinin de katma değerli ürünler geliştirdiklerini ancak yüzde 18 KDV üzerinden satış gerçekleştirdiklerini belirterek "haksız rekabet yaratılıyor" uyarısı yapıyor. "Yatak yataktır. Nasıl tıbbi cihaz olabilir" diyerek yüzde 8 KDV'nin haksız bir uygulama olduğuna dikkat çeken firmalar, Vergi Daireleri ve Maliye Bakanlığı'na bunun önüne geçilmesi için şikâyette bulunduklarını söylüyorlar.

Tekstil sektörüne yönelik yapılan KDV indiriminde yatağın kapsam dışı tutulduğuna dikkat çeken sektör yetkilileri, şu açıklamayı yapıyor: "Tekstilde KDV indirimi yapılırken özellikle 'yatak kapsam dışıdır' diye not düşüldü. Biz de buna saygı duyduk ve yüzde 18 KDV ile satış yapıyoruz. Ama sektörde bazı firmalar vergi dairelerine gidip 'bizim ürünümüz sağlık ürünüdür' diyerek beyanda bulunup mukteza alıyorlar. Vergi daireleri de içeriğini bilmediği için sadece beyanla bu belgeyi veriyor. Piyasada birkaç firma bu işi yapıyor ve haksız rekabet yaratıyorlar. Yatak bir sağlık ürünü olamaz ki tıbbı cihaz kapsamına sokuyorlar."

Sağlık Bakanlığı da devreye girmeli

Vergi uzmanı Bumin Doğrusöz, firmaların vergi dairelerine ürünlerini tanıtarak sağlık ürünü olduğuna dair görüş alabildiğine dikkat çekiyor. "Bunu yaparken de sertifikalarını gösteriyorlar" diyen Doğrusöz, vergi dairelerinden alınan mukteza (idari görüşün) ile de Maliye Bakanlığı'na başvurulduğunu kaydediyor. Doğrusöz, "Maliye Bakanlığı tarafından da bu ürünler sağlık ürünü sınıfına alınıyor. Ve yüzde 8 KDV uygulamasına izin veriliyor. Ancak burada Sağlık Bakanlığı'nın da devreye girmesi gerekiyor. Ürünler gerçekten sağlık ürünleri diye Sağlık Bakanlığı onay vermeli" açıklamasını yapıyor.

1 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan yatak sektöründe KDV kavgası çıktı. Bazı firmaların ürünlerini 'tıbbi cihaz' kapsamına sokup, KDV'yi yüzde 18'd...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber