Krizde gitmesi istenen beş bakan...

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 03 Mayıs 2008 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti hakkında açılan kapatma davasının ardından anamuhalefet partisi ve bazı sivil toplum örgütleri tarafından kulislere ?kabinede revizyon' dedikodusu pompalanmaya başladı. ?Gitmesi gerektiği? iddia edilen bakanların ortak noktası ise başarılı icraat.Her şey AK Parti hakkında açılan kapatma davasının ardından başladı. Anamuhalefet partisi ve ona yakın sivil toplum örgütlerince Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iddianamede öne çıkan ve kamuoyunda rahatsızlık yaratan bazı bakanları kabine dışında bırakacağına ilişkin söylentiler yayılmaya başlandı. Revizyon beklentisi, Milliyet Gazetesi'nde Fikret Bila'nın isim vermeden bir AK Partili, etkili isme dayandırarak yaptığı açıklamalarla doruk noktasına çıktı.

AK PARTİ'Yİ BÖLME HAREKATI

AK Partili yetkililer revizyon beklentisini yalanlıyor. Hatta, kapatma davasıyla birlik ve bütünlüğünü bozamadıkları AK Parti'nin şimdi bu tür haberler ve söylentilerle bölmeye çalışıldığını öne sürüyorlar. Görevden alınacağı iddia edilen isimlerin ise özellikle AK Parti iktidarı döneminde yaptıkları ?devrim' niteliğindeki icraatıyla öne çıkan isimlerden oluşmasını da manidar buluyorlar.

AK Partililer, revizyon beklentisinin, ?surda gedik açma' operasyonundan başka bir şey olmadığını dile getiriyorlar ve bu oyuna düşmeyeceklerini dile getiriyorlar. Hatta bugüne kadar ?taze kan' gerekçesiyle revizyon talebinde bulunan bazı parti yetkilileri bile, "Bu dönemde böyle bir değişiklik doğru olmaz" diye görüş beyan ediyorlar. AK Partililere göre, ?kellesi' talep edilen bakanların özellikle karnelerinin ?pekiyi' ile dolu olmasına dikkat çekiyorlar.

BEDAVA KiTABIN MiMARI

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik: Bakanlığı döneminde Türkiye'de kimsenin cesaret edemeyeceği bir uygulamaya imza atılarak, ders kitapları bedava dağıtılmaya başladı. Devlet yatırımlarıyla birlikte 110 bin yeni derslik eğitime kazandırıldı. Üniversite kapısındaki yığılmayı azaltmak için 32 devlet, 7 vakıf üniversitesi kuruldu.

KIZLARIMIZ OKUDU

10 ilde daha üniversite kurulmasına ilişkin tasarı Meclis'e sevk edildi. "Haydi Kızlar Okula" kampanyası ile 640 bin öğrenci de telafi eğitimi yoluyla okula kavuşturuldu. 1 milyon 227 bin kişi de düzenlenen kurslarla okur-yazar yapıldı. Öğretmenlik kariyer meslek haline getirildi. Öğretmen maaşlarında yüzde 41 reel iyileşme sağlandı.

KUYRUK VE REHiN TARiH OLDU

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Sağlıkta dönüşüm programıyla, hastanelerde hastaların, morglarda da cenazelerin rehin tutulduğu günler sona erdi. Aile hekimliği uygulaması başlatıldı. SSK'lı, yeşil kartlı, memur ayırımı yapılmadan tüm vatandaşların kamuya ait sağlık kuruluşlarından eşit şekilde hizmet görmesi ve tüm eczanelerden ilaç alabilmesi sağlandı.

İLAÇ FİYATLARI DÜŞTÜ

Hekim seçme hakkı uygulaması başlatıldı. İlaç fiyatlarını belirleme yöntemi kökten değişti. Bunun sonucunda ilaç fiyatlarında yüzde 1 ile yüzde 80 arasında değişen indirimler sağlandı. Böylece, kamu maliyesinde her yıl 900 milyon dolar tasarruf edildi. 2003 yılından itibaren, 160 hastane olmak üzere, toplam 416 sağlık tesisi hizmete açıldı.

NÜKLEERiN YASAL TEMELi ATILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler: Bakü- Tiflis-Ceyhan Transit Ham Petrol Boru Hattı ile Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacını karşılayarak, kaynak çeşitliliği sağlayacak olan Şah Deniz Projesi tamamlandı. Türkiye'yi dünyanın enerji koridoru yapma yolunda dev adımlardan biri de Samsun- Ceyhan petrol boru hattı projesiyle atıldı.

YERLİ ENERJİ ATAĞI

Türkiye'nin yenilenebilir yerli enerji üretimini artırmak üzere harekete geçildi. Kömür, jeotermal ve rüzgar santrallerinin kurulması için düğmeye basıldı. Türkiye'nin en büyük dördüncü barajı olan Ilısu Barajı'nın temeli atıldı. Nükleer santrallerin kurulması için gerekli olan yasal alt yapı kuruldu. Sinop ve Mersin Akkuyu'da ÇED çalışmalarına başlandı.

TARIMDA BÜYÜK REFORM

Tarım Bakanı Mehdi Eker: 70 yıldır bekleyen Tarım Kanunu çıkarıldı. Organik Tarım Kanunu, Tarımsal Üretici Birlikleri Kanunu, Gıda Kanunu, Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu, Tarım Sigortaları Kanunu, Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu, Tohumculuk Kanunu çıkarıldı.

ÇİFTÇİYE HİZMET

Köylülerin en çok traktör satın aldığı yıllar, hayvancılığın en fazla desteklendiği dönem, ilk mazot desteği, en düşük tarımsal kredi faizleri, en yüksek miktarda tarımsal kredi miktarı, en fazla çiftçi borcunun silindiği yıllar bu dönemde gerçekleşti. Tarım sektörü 3 yıl peş peşe büyüdü ve GSMH'ya katkı yüzde 77 oranında arttı. Sertifikalı tohum, kırsal kalkınma, tarım sigortası uygulaması hayata geçirildi. 765 bin çiftçinin 2,7 katrilyon değerindeki borcunun 1,5 katrilyonu silindi, geriye kalanı yeniden yapılandırıldı.

HIZLI TREN HAYATA GEÇTi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: Yıllarca ?komünist işi' denilerek el sürülmeyen demiryollarına el atıldı. Türkiye'de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizisi ve hafif raylı araçlar ile hızlı tren setleri ve hızlı tren yolcu vagonlarının üretimini yapmak üzere Türkiye'nin ilk hızlı tren fabrikası kuruldu. Ankara-İstanbul, Ankara-Konya, İstanbul-Ankara- Sivas, Ankara-Afyonkarahisarızmir arasında hızlı tren hatları inşasına başlandı.

EN BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME

Proje tamamlandığında Ankara- İstanbul arası üç saate inecek. Bostancı-Bakırköy arasını 37 dakikaya düşürecek Marmaray Projesi hayata geçirildi. Cumhuriyet tarihinin en büyük özelleştirilmesi Türk Telekom'la gerçekleştirildi. Yüzde 55'lik hisse 20 yıllığına 7 milyar 50 milyon dolara kiraya verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber