3 Mayıs 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 03 Mayıs 2008 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-ERDOĞAN İSTANBUL'DA

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Tuzla'da, Yeni Tip Karakol Botu Projesi'nin kaynak törenine ve Sahil Güvenlik Arama ve Kurtarma Gemisi Proje'nin başlangıç törenine katılıyor. (Saat:14.00/15.00)

-Erdoğan ayrıca, Sabiha Gökçen Havalimanı Yeni Dış Hatlar Terminal Binası ve Mütemmimleri Projesi'nin temel atma töreninde konuşuyor. (Saat:16.30)

-CHP PARTİ MECLİSİ TOPLANIYOR

-CHP Parti Meclisi, yeni yönetim kademesini belirlemek üzere Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplanıyor.

-Merkez Yönetim Kurulu üyelikleri için seçimlerin yapılacağı toplantı öncesinde, PM üyeleri, Anıtkabir'e çıkarak Atatürk'ün mozolesine çelenk koyacak. (Saat:10.00)

-3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ

-3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

-3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle Ankara'da 9 basın meslek örgütü tarafından oluşturulan G-9 Gazeteci Örgütleri Platformu tarafından Güvenpark'ta basın açıklaması yapılıyor. (Saat:12.30)

-ŞİMŞEK VE UNAKITAN "ORTA VADELİ MALİ ÇERÇEVE"Yİ AÇIKLIYOR

-Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Maliye Bakanlığı'ndaki toplantıda ?2008-2012 Yıllarını Kapsayan Orta Vadeli Mali Çerçeve?yi açıklıyor. (Saat:13.30)

-AKP PARTİ KAPATMAYI ZORLAŞTIRAN DEĞİŞİKLİĞİ ASKIYA ALDI, ROTAYI AB AÇILIMLARINA ÇEVİRDİ

-AKP, uzun süredir üzerinde çalıştığı ve 4 ayrı pakette topladığı alternatifli ?Demokratikleşme Paketi?ni, Pazartesi yapılması planlanan, MYK toplantısında masaya yatıracak. AKP, parti kapatılmasını zorlaştıran değişikliği şimdilik askıya aldı. Ancak, 12 maddelik ?AB Açılımı? adı altında ve içinde anayasal değişikliklerinde yer aldığı düzenlemeleri Meclis gündemine taşımayı düşünüyor. AKP, ön savunmanın ardından şimdi tüm mesaisini esas savunma için harcayacak.

-AKP'nin, Pazartesi günü MYK toplantısında netleştireceği ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak AB açılımı paketinde Anayasa'nın 13 ve 14. maddelerinde değişiklik yapılması öngörülüyor.

-Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanmasını düzenleyen Anayasa'nın 13, temel hak hürriyetlerin kötüye kullanılmamasını öngören 14. maddesi ile kişinin haklarını ve ödevlerini düzenleyen Anayasa'nın ikinci bölümünde yer alan maddelerde de düzenlemeye gidiliyor.

-GÜL, 8 AYDA 532 ATAMA KARARINDAN SADECE 2'SİNİ İADE ETTİ

-Muhalefet tarafından ?Çankaya noteri? olmakla eleştirilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Köşk'e sunulan kanunlardaki tavrını, atama kararlarında da gösterdi.

-Cumhurbaşkanı Gül'ün önüne 8 ayda 532 atama kararı geldi. Gül, bunlardan sadece 2'sini geri gönderdi.

-CUMHURBAŞKANI GÜL'ÜN DESTEKLEDİĞİ TRAFİK KAMPANYASININ SİTESİ YETERSİZ BULUNDU

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde bazı kamu ve özel sektör kuruluşlarınca trafik kazalarında can kayıpları, yaralanma ve maddi zararın azaltılması amacıyla başlatılan ?Trafikte Dikkat, 10 Bin Hayat? kampanyasının internet sitesi vatandaşların beklentisini karşılayamadı. Sitedeki öneriler bölümünü tıklayan vatandaşlar boş sayfayla karşılaştı.

-Trafikte Hayat Kurtarma Platformu'nun ölümcül kazaların üçte bire indirilmesi hedefiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesinde başlattığı ?Trafikte Dikkat, 10 Bin Hayat? kampanyasının ?www.trafiktedikkat10binhayat.com? adresli internet sitesi vatandaşlar tarafından yetersiz bulundu.

-ABDÜLLATİF ŞENER: EKONOMİNİN GİDİŞİ İYİ DEĞİL, POLİTİKALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

-Eski Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, ?Ekonominin gidişi iyi değil. Enflasyonda yıllık hedefi bir ayda yakalamaya başladıysanız, yıllardır odaklandığınız enflasyona endeksli ekonomi politikasının ne duruma geldiğini görürsünüz. Ekonomi politikalarının gözden geçirilmesi lazım? dedi.

-BELEDİYELERE SEÇİM ÖNCESİ KAYNAK DOPİNGİ

-Yerel seçimlere kadar olan dönemde, belediyeler ve bağlı kuruluşlarına genel bütçe vergi gelirlerinden daha fazla pay aktarılacak. Belediyelerin vergi gelirlerinden aldıkları paylardan devlete olan borçlarına mahsuben yapılan kesintinin yüzde 25 olan oranı Mart 2008-Mart 2009 döneminde, son sayımda nüfusu azalan belediyeler için yüzde 16, diğerleri için yüzde 20 olarak uygulanacak.

-Genel bütçe vergi gelirleri tahsilatı üzerinden belediyelere geçen yıl yaklaşık 12 milyar, bu yılın ilk üç ayında da 3.3 milyar YTL pay aktarıldı. Söz konusu payların, kesinti oranının düşük uygulanacağı bir yıllık dönemde 14-15 milyar YTL'yi bulması bekleniyor.

-TROYKA TOPLANTISI ÖNCESİ YİNE ?ORANTISIZ GÜÇ?

-Salı günü Ankara'da yapılacak Türkiye-AB Troykası toplantısı öncesi polis, 1 Mayıs'ta İstanbul'da ?orantısız güç? kullanmakla suçlanıyor. Benzer bir durum, Mart 2005'de yapılan Troyka toplantısı öncesi yaşanmıştı.

-Mart 2005'teki Troyka toplantısı için Ankara'ya gelen dönemin AB Başkanı Lüksemburg Dışişleri Bakanı Asselborn, 8 Mart günü gösterisinde aşırı güç kullanılmasından ?şoke? olduklarını belirtmiş ve ?Bu görüntüler, Türkiye'ye yakışmıyor? demişti.

-TUNCAY ÖZKAN, YAZILI EMİRLE YARGILANACAK

-Adalet Bakanlığı, Başbakan Erdoğan'a ?Kafatasçı? diyen gazeteci Tuncay Özkan hakkında açılan davanın reddedilmesi üzerine ?yazılı emir' yoluna başvurdu.

-Adalet Bakanlığı'nın başvurusunu görüşen Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Özkan'ın ?hakaret' suçunu işlediği gerekçesiyle yargılanması gerektiğine karar verdi.

-YARGITAY: ?GARANTİ SÜRESİ SONUNA KADAR AYIPLI MAL İADE EDİLİR?

-Yargıtay, tüketicileri sevindirecek bir karara imza attı. Yargıtay, ticari satışlarla ilgili davalarda, ayıplı malın iadesi için dava zamanaşımı süresinin 6 ay değil ?garanti süresi sonuna kadar' olduğuna karar verdi. Böylece, tüketiciler satın aldıkları dayanıklı ev aletleri, araba veya elektronik cihazların ayıplı çıkması halinde garanti süresi içerisinde iadesini talep edebilecekler.

-ÜNİVERSİTELERDE ŞENLİK VAR

-Bahar aylarının gelmesiyle birlikte düzenlenen geleneksel üniversite şenlikleri, bu yıl da renkli etkinlikleriyle öğrencileri sınav stresinden uzaklaştıracak. Hacettepe Üniversitesi, her gün farklı müzik türünden konserleriyle, ODTÜ ilginç yarışmalarıyla, Ankara Üniversitesi de ünlü isimlerin konserleriyle Başkentte şenlik havası estirecek.

-?AİDA? SAHNEDE

-Ünlü İtalyan opera bestecisi Giuseppe Verdi'nin başyapıtı ?Aida? operası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından yorumlanacak. Eserin, dünya prömiyeri 10 Mayıs'ta.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber