Polis üniformaları neden numarasız?

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tolga Şardan

İstanbul'da, 1 Mayıs'ta Taksim'e çıkmak isteyenlere cop, basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale eden polisin ?kimliklerinin tanınmaz? olması bir tartışmayı da beraberinde getirdi. 1980'li yıllarda uygulanan yaka numarası, 90'lı yıllarda terörist eylemlerine hedef olması nedeniyle kaldırılmıştı. 2006'da sırt numarası uygulamasına gidilmek istendi ama o da uygulanmadı

Gaz maskesi ve kask taktığı için tanınması imkânsızlaşan polisler için ?sırt numarası' uygulaması düşünüldüğü, ancak il emniyet müdürlerinin buna sıcak bakmadığı öğrenildi

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) 2006'da Almanya'ya giden bir uzman heyet, özellikle toplumsal olaylarda görev alan Alman polislerinin kıyafetlerinde ve kasklarında numara bulunduğunu saptadı. Heyet, Alman yetkililerden sırt numarası bulunan polislerin toplumsal olaylarda daha dikkatli ve emirlere uygun hareket ettiği yönünde değerlendirmeler aldı.

İl emniyet müdürleri reddetti

Heyetin Türkiye'ye dönmesinin ardından Güvenlik Dairesi Başkanlığı, uygulamanın Türkiye'de de başlatılması için ön hazırlık yaptı. Dünya Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında İstanbul'da yaşanan sert müdahalelerin dış dünyada da yankı bulduğu günlerde, EGM uygulamayla ilgili olarak bazı büyük illerin emniyet müdürlüklerine görüş sordu.

Ancak il emniyet müdürlüklerinin büyük çoğunluğu ?numara? uygulamasının yanlış sonuçlar doğuracağını, sırt numarası taşıyan ve olaylara karışan polislerin daha sonra vatandaşlarla karşı karşıya gelebileceğini savunarak ?olumsuz? görüş verdi. Bu değerlendirmeler üzerine uygulama daha ön hazırlık aşamasında rafa kaldırıldı.

Milliyet'e bilgi veren EGM'den bir yetkili, 1 Mayıs'ta yaşanan olayların ardından uygulamanın yeniden gündeme gelebileceğini söyledi.

Emniyet personelinin resmi üniformalarında kullanılan ?yaka numaraları? özellikle 1980'li yılların sonu ile 1990'lı yılların başında emniyet mensuplarının terör örgütlerinin silahlı eylemlerine hedef olması nedeniyle kaldırılmıştı.

Üniformalarda sadece sicil numaraları yer alırken, toplumsal olaylara katılan ve karakollarda görev yapan polislerin üniformalarının büyük bölümünde ise sicil numarası bulunmuyor.

Milliyet'in görüşünü aldığı eski İçişleri Bakanı Rüştü Kazım Yücelen de, numaraların kaydının polis teşkilatında kalması şartıyla uygulamanın hayata geçirilebileceğini söyledi. Suça karışan memurların belirlenmesi için numara taşımanın şart olmadığını belirten Yücelen, ?Suç işleyen polisi amiri bilir. Amiri, suçu işleyen polisini tanır, ikaz edebilir? dedi.

Aytaç:?Teknolojiyi kullanmak gerek

Polis Akademisi öğretim üyesi ve Taraf gazetesi yazarı Önder Aytaç da ?Numaralandırma yapılabilir, ancak numaralandırıp polisi mimlemek polisin elini kolunu bağlamak anlamına gelir. Eğer teknolojiyi çok iyi kullanırsak sorun çözülür. Teknolojiyi kullanıp vatandaşla polisin sıcak teması kesilirse, eylemciler teknolojik cihazlarla etkisiz hale getirilebilir.

Ayrıca, çok iyi bir MOBESE sistemi kurulabilirse numaralandırmaya gerek kalmaz. Eğer bunlar yapılıp başarılı sonuç alınamazsa sicilleme veya numara verme uygulaması yapılabilir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber