MEB, 5 bin üstün yetenekli öğrenciye eğitim veriyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mayıs 2008 20:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelinde açılan Bilim ve Sanat Merkezlerinde yaklaşık 5 bin üstün yetenekli öğrenci eğitim görüyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, MEB'in okul öncesi, ilköğretim ve ortaöğretim çağındaki üstün yetenekli öğrencilerin bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını ve kapasitelerini geliştirerek en üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla 39 ilde açtığı 43 bilim ve sanat merkezinde yaklaşık 430 öğretmenle faaliyette bulunuyor.

MEB Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü Ruhi Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üstün yeteneklilerin erken teşhis edilmesiyle eğitimdeki başarının artacağını ifade etti. Kılıç, bu merkezlerle amaçlarının üstün yetenekli çocuklara ulaşmak olduğunu belirtti.

Kılıç, Bilim ve Sanat Merkezlerine alınacak öğrencilerin uluslararası geçerliliği, güvenilirliliği olan "Wiscar Testi" tarafından gözleme dayalı bir çalışma yapılarak belirlendiğini anlattı. Okul öncesindeki çocukların da bu merkezlerde eğitime alındıklarını belirten Kılıç, "Mümkün olduğunca 3 yaşından itibaren başlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Merkezlere başvuruların nasıl yapılabileceğine ilişkin de bilge veren Kılıç, şunları kaydetti:

"Aileler bizzat kendileri başvurabilirler. Aileler eğer çocuklarında bir farklılık görürlerse, çok çabuk öğreniyorsa, konuşuyorsa örneğin. Bu çocuğun sadece matematik, sözel becerilerinde olmaz, resimde müzikte de olabilir. Bilim sanat merkezlerine, rehberlik araştırma merkezlerine başvurarak çocuğunun bir teste tabi tutulmasını, ölçme değerlendirme işinin yapılmasını isteyebilirler.

Amaçlarınını bilim insanı yetiştirmek, alanında deha olan insanları ortaya çıkartmak olduğunu belirten Kılıç, şöyle konuştu:

"Bilim Sanat Merkezlerinde zaman zaman bir fizik dersinde 3 öğretmenin bir öğrenciyle ilgilendiği projeler var. Ailesi çok iyi durumda olsa bile üstün yetenekli çocuğunu 3 öğretmen tutup 8 sene boyunca sürekli eğitim verdirmesi mümkün değil. Devletin bu imkanından faydalanan insanlar okul saatlerinin dışında hafta sonu da dahil Bilim ve Sanat Merkezindeki öğretmenleriyle matematiğin belli ünitelerinde veya fizikte derinlemesine bilimsel çalışmalar yürütüyorlar. Hem ulusal hem de uluslararası projelere katılıyorlar. Bu çalışmalarını uzman öğretmenlerle beraber yürütüyorlar."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber