Ambulanslar hızlı servis için kullanılıyor

Haber Giriş : 16 Ekim 2004 16:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sadece hasta ve yaralı taşıması gereken ambulansların amaç dışı kullanımı giderek artıyor. Ambulanslar trafikte hızlı yol aldığı için sanatçı ve işadamları rağbet ediyor. İşte ambulansla işini gören ünlüler.

Peker'e ambulansla 'hızır adliye' servisi

Taksi gibi çalışan korsan ambulanslar son olarak Sedat Peker'e hizmet vermiş. Polisin her yerde aradığı Peker'i adliyeye bu tür bir aracın taşıdığı ortaya çıktı.

Sanatçılar tarafından arbede yaşanan konserlerde "canlarını kurtarmak", işadamları tarafından randevularına ya da uçağa yetişmek için kullanılan ambulansların amaç dışı kullanımında son örnek Sedat Peker oldu. Her yerde aranırken serbestçe adliye kapısına kadar gelen Peker'i bir ambulansın taşıdığı ortaya çıktı.

Acile değil adliyeye
Geçtiğimiz hafta önce mahkeme tarafından serbest bırakılan, ardından da hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkartılan Sedat Peker'in polise yakalanmamak için ambulansla adliyeye geldiği öğrenildi. Alınan bilgiye göre adliye çevresindeki polis önlemlerini de ambulans sayesinde aşan Peker, Beşiktaş'taki binanın cadde üzerinde bulunan protokol kapısına yanaşan ambulanstan inerek içeriye girmek istedi. Ancak polisler tarafından gözaltına alındı. Peker, savcının talimatıyla 10 dakika sonra adliyeye getirildi.

Kırmızıgül de kullandı
Sadece hasta ve yaralı taşıması gereken ambulansların kuraldışı kullanılmasının tek örneği Sedat Peker değil. Sanatçı Mahsun Kırmızıgül de geçtiğimiz pazar günü yapılan Avrasya Maratonu'nun ardından İnönü Stadı'nda verdiği konserde çıkan olaylar sonrası konuk olduğu ATV Ana Haber'de Ali Kırca'ya, bu tür olaylar nedeniyle bütün konserlerine ambulansla gidip gelmek zorunda kaldığını söyledi.

"KORUMAM YOK"
Konserdeki olayları yorumlayan Kırmızıgül, "İçişleri Bakanlığı geçtiğimiz yıl aldığı bir kararla özel konserlere artık polis göndermeme kararı aldı. Bu nedenle zorda kalıyoruz. Basında bu olaylar Kırmızıgül'ün korumaları kavga çıkardı şeklinde yazılıyor ancak benim korumam yok. Sadece oradaki özel güvenlik görevlileri seyircilerin sahaya girmesini, çimlere basmasını istemiyor. Ne yazık ki böyle olaylar yaşanıyor. Ben bütün konserlerime ambulansla gidip gelmek zorunda kalıyorum" dedi.

Ambulans yolcusu yakalandı

Önceki gün öğle saatlerinde sirenlerini acı acı çalan bir ambulans Esentepe'deki kavşağa son hızla girdi. Kısa süre sonra ise biraz ilerideki bir iş merkezinin önünde aniden durdu. Ambulansın içinden elinde evraklar bulunan takım elbiseli bir "yolcu" indi ve iş merkezine girdi. Sirenlerini ve ışıklarını kapatan ambulans şoförü de iş merkezinin önünde park etti. Yarım saat bekleyen ambulans daha sonra dışarı çıkan "yolcusunu" alarak Etiler'e doğru gözden kayboldu.

'ARAÇTAN İNEN BENDİM'
Telefonla ulaştığımız ambulansın bağlı olduğu Özel Anadolu Ambulans Şirketi'nin sahibi Ali Akın, ambulanstan inen kişinin kendisi olduğunu söyledi. Beykoz SSK Hastanesi'ne bir hasta bıraktıklarını ve başka bir hasta almak için Avrupa yakasına geçtiklerini iddia eden Akın, "Daha sonra hastamızın işi uzadı. Ben de bunun üzerine Demirhayat'a sunmam gereken teklif için, fırsat bu fırsat deyip ambulanstan indim ve binaya girdim. Ben 23 yıldır bu işi yapıyorum. Beni herkes tanır. Bana daha önce bu tür teklifler geldi ancak biz bunu asla kabul etmeyiz. Bu mümkün değil" dedi.

Çoğu şirket ruhsatsız çalışıyor

Ambulans İşletmeleri Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de yaklaşık 4 bin adet ambulans bulunuyor. Bu ambulanslardan yaklaşık 1000 adeti 112 Acil Servisi tarafından kullanılıyor. İstanbul'da da yaklaşık 1000 civarında ambulans bulunuyor. Ancak İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre bu ambulanslardan sadece 210 adeti ruhsatlı. Ruhsatlı ambulansların bazıları özel hastanelerde kullanılıyor. Geri kalan yaklaşık 800 ambulans ise piyasada ruhsatsız olarak çalışıyor. Yani bu ambulanslar yasalara uygun olarak hasta hizmetlerinde kullanılmıyor. 25'ten fazla ambulans firmasının bulunduğu İstanbul'da ruhsatlı firma sayısı ise 14.

Para cezası verilemiyor

Bu durum en çok ruhsatlı çalışan ambulans şirketlerini rahatsız ediyor. Çünkü her bir ambulans için yaklaşık 4 milyar lira ruhsat ücreti ödeyen firmalar, bu durumun sadece haksız rekabete neden olmadığını, aynı zamanda hayat ile ölüm arasında bir ayrıma da neden olduğunu belirtiyor. Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı 8 Temmuz 2001 tarih ve 24456 sayılı resmi gazetede yayınlanan yönetmeliğine göre tescil belgesi bulunmayan ambulanslar, valilik tarafından süresiz olarak faaliyetten men edilebiliyor. 112 Acil Ambulans Hizmetleri'nden sorumlu Müdür Yardımcısı Dr. Adnan Kafadar, "Yönetmelik gereği bizim bu ambulanslara para cezası vermemiz mümkün değil. Tespitleri halinde bu ambulanslar faaliyetten men ediliyor" diyor. S.O.S Ambulans Şirketi'nin Türkiye Sorumlusu Nilgün Kanber de korsan ambulansların haksız rekabete neden olduğunu söylüyor.

Sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber