Danıştay 140 yaşında

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''Şurayı Devlet'' adıyla 1868 yılında kurulan Danıştay, 140. yaşını kutlamaya hazırlanıyor. Padişah Abdülaziz'in 10 Mayıs 1868 günlü nutkuyla fiilen çalışmaya başlayan ''Şurayı Devlet'', imparatorluk döneminde 54 yıl görev yaptı.

Danıştay'ın faaliyeti, 4 Kasım 1922'de İstanbul'daki bütün merkez kuruluşlarının ''Meclis Hükümeti''nin yönetimine geçtiği sırada sona erdi. Cumhuriyet devrinde 669 sayılı Kanunla Danıştay yeniden kuruldu ve 6 Temmuz 1927'de çalışmaya başladı.

Anayasa'da öngörülen Yüksek Mahkemelerden biri olan Danıştay, Anayasanın 155.maddesine göre, yürütme organına yardımcı bir inceleme, danışma ve karar organı olmanın yanı sıra yönetimin yargı yoluyla denetlenmesinde etkin ve önemli görev yapıyor.

1982 yılında yürürlüğe giren 2575 sayılı Danıştay Kanunu'na göre örgütlenen Yüksek Mahkeme'de bugün, idari görevleri ile yargı görevini yürütecek daireler birbirinden tamamen ayrı olarak çalışıyor. Bu kanuna göre Danıştay, 12'si dava, bir idari olmak üzere 13 daireden oluşuyor. Bugün Yüksek Mahkeme'de, Danıştay Başkanı, Başsavcı, başkanvekilleri, daire başkanları ve üye olarak, 95 yüksek mahkeme hakimi görev yapıyor.

Danıştay'da, dava dosyalarını inceleyerek daire veya görevli kurullara gerekli açıklamaları yapmak, tutanakları hazırlamak ve karar taslaklarını yazmakla görevli, tetkik hakimleri ve davalar hakkında hukuki düşüncelerini bildirmek üzere savcılar da hizmet veriyor.

-ETKİNLİKLER-

Danıştay'ın 140. kuruluş yıl dönümü, 10 Mayıs'ta Danıştay'da düzenlenecek törenle kutlanacak. Danıştay heyeti aynı gün Başkan Sumru Çörtoğlu'nun başkanlığında Anıtkabir'i ziyaret edecek. Kutlama etkinlikleri kapsamında aynı gün akşam TBMM'de kokteyl düzenlenecek.

Etkinlikler kapsamında ayrıca, 12 Mayıs Pazartesi günü Danıştay ve İdari Yargı Günü Sempozyumu yapılacak. Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun açılış konuşmasıyla başlayacak sempozyumda, ''Erkler Ayrılığının Türkiye Uygulaması ve Yargının Konumu'', ''Erkler Ayrılığı Üzerine Aykırı Gözlemler'', 'İdari Yargı Denetiminin Kapsamı ve Sınırları'' gibi konular ele alınacak.

140. yıl nedeniyle ayrıca Milli Piyango'nun 9 Mayıs çekilişi için üzerinde Danıştay hizmet binasının resmi bulunan biletler ile ''Kuruluşunun 140. Yılı'' yazılı zarflar bastırıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber