Dünyanın en ciddi sorunu gıda fiyatlarındaki artış

Haber Giriş : 05 Mayıs 2008 15:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Dünyanın karşısındaki en ciddi sorunlardan birinin gıda fiyatı enflasyonu olabileceği, ancak para politikasının bu sorunla mücadelede çok az güce sahip olduğu ifade edildi.

Son bir yılda gıda fiyatlarındaki yüzde 43'lük artış, İsviçre'nin Basel kentinde dün başlayan merkez bankaları toplantısının gündemindeydi.

Polonya Merkez Bankası Başkanı Slawomir Skrzypek, "Gıda fiyatları baskısı küresel bir sorun, bunu izlemeliyiz. Ancak para politikası araçlarını bu sorunun çözümünde kullanamayız. Gıda fiyatı baskısı şimdi yüz yüze olduğumuz en önemli sorunlardan biri olabilir" dedi.

Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Erkki Liikanen ise gıda fiyatlarının sadece enflasyon için değil, aynı zamanda birçok gelişmekte olan ülkelerde yaşam standartları için kaygı verici olduğunu ifade etti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu üyesi de olan Liikanen, gıda fiyatlarının artışının dünyada birçok yoksul insanı etkilediğini de vurguladı.

Toplantıya ABD Merkez Bankası (Fed) Başkan Yardımcısı Donald Kohn, Japonya Merkez Bankası Başkanı Masaaki Shirakawa ile sanayileşmiş yedi ülkenin oluşturduğu G-7 ülkelerinden meslektaşları ve gelişmekte olan ülkelerden siyaset yapıcılar katıldılar.

Bir yılda küresel gıda fiyatlarındaki yüzde 43'lük artış Haiti, Kamerun, Burkina Faso ve Endonezya'da kitlesel ayaklanmalara yol açtı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber