YÖK tohum geliştirme laboratuvarı kurmayı planlıyor

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 06 Mayıs 2008 11:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Türkiye'de ilk kez ziraat fakülteleri bünyesinde bir tohum geliştirme laboratuvarı kurmayı planlıyor

YAKUP BULUT / ANKARA

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Türkiye'de ilk kez tohum geliştirme laboratuvarı kuracak. Tohum labortutavı için, Güneydoğu'da yer alan üniversiteler düşünülüyor. Öncelikle GAP Bölgesindeki Harran, Gaziantep ve Dicle Üniversitesi gibi üniversitelerin Ziraat Fakültelerine bağlı olarak kurulması planlanan laboratuvarla, Türkiye'nin özellikle hibrit tohum geliştirme yönüyle dışa bağımlı bir yapıdan kurtulması hedefleniyor. Projeyle, Hollanda, Fransa, Almanya, ABD ve İsrail gibi Türkiye'nin de tohum geliştirme teknolojilerinde güçlenmesi amaçlanıyor.

TARIMDA ÜRETİM KATLANACAK

Bitkisel üretimde üstün nitelikli tohum kullanılmasıyla verimde, diğer yetiştirme ve bakım şartlarına bağlı olarak, yüzde 30 dolayında bir artış sağlanabiliyor. Yabancı türlerde ise kullanılan hibrit tohumlukların normalden iki-üç kat kadar artış sağlayabildiği ifade ediliyor. YÖK'ün henüz taslak halinde olan çalışması önümüzdeki yıl için planlanıyor. Laboratuvarın kurulacağı fakülte yakın zamanda duyuralacak.

REKTÖRLERLE GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Türkiye'de ilk kez kurulacak tohum geliştirme laboratuvarının hazırlık aşaması ile ilgili üniversite rektörleri ile görüşmelerini sürdüren YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, kurulması planlanan laboratuvarda ve tarımsal sulama konularında altyapı ve öğretim elemanı desteğine ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Hibrit tohum nedir?

Hibrit tohum; iki ayrı tür bitki tohumunun döllenmesiyle elde edilen bir tohum. Bunun elde edilmesi de özel olarak seçilmiş tohumların melezlenmesiyle sağlanıyor. Hibrit tohumların döl vermemeleri nedeniyle yeniden tohumu alınamıyor. Bu tohumlar, sadece bir kez ürün alınabildiği ve kendi tohumunu bırakmadığı için "terminatör tohumlar" olarak anılıyor. Hibrit çeşitler verim ve kalite yönünden üstündür, genetik bir mekanizma olan melez azmanlığı sayesinde yüksek verim ve kaliteye ulaşıyorlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber