Türkiye, sahte cep telefonu cenneti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Mayıs 2008 11:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Üyesi Caner Özgül, sahte cep telefonlarının satışının yaygınlaştığını ifade ederek, "Her ilde bu cihazlar satılmakta. Tahminim şu anda Türkiye'de sahte cep telefonu satışı birkaç yüz bini geçmiştir" dedi.

Özgül, Uzak Doğu'da özellikle Çin'de, standartlara uygun olmayan, kullanıcı sağlığını tehdit eden hatta bazı uluslararası markaların taklitlerini yaparak bir takım cep telefonları üretildiğini ve dünya genelinde gelişmekte olan ve gelişmemiş ülkelerde uygun zemin bulunarak satıldığını söyledi.

Özgül, "Sanki Çin'de ilgili otoriteler tarafından, hatta bazı tarafların iddiaları ile teşvik edilen bir süreç var. Bizim sektör ve ülkemiz de bundan nasibini alıyor. Kayıtlı düzene geçildikten sonra sektörümüzde artık kaçak cihazla uğraşamayan bir kesim bu sahte cep telefonu işine yöneldi" dedi.

Kendilerinin bile bu telefonları asıllarından ayırt etmekte güçlük çektiğini, tüketicinin bunu ayırt etmesinin zor olduğunu ifade eden Özgül, "Maalesef sahte cep telefonu cihazları Türkiye'ye yağmur gibi yağıyor. Tahminim şu anda Türkiye'de sahte cep telefonu satışı bir kaç yüz bini geçmiştir" diye konuştu.

Özgül, bu sahte cep telefonlarının Türkiye'ye ya kaçak olarak sokulduğunu ya 1994 yılından bu yana resmi yollarla ithal edilen ve çoğu kullanılmaz hale gelen cep telefonlarının elektronik kimlik numarasının (IMEI) bu cihazlara yükleyerek sanki ithal edilmiş cihazmış gibi sisteme gösterildiğini ya da adı sanı duyulmayan bir marka adı ile ülkeye sokulduğunu, Telekomünikasyon Kurumunun mobil cihaz kayıt sisteminin elektronik ortamda takip yapması nedeniyle bunu denetlemesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Özgül, şu anda Türkiye'de her ilde bu cihazların satıldığını, tüketicinin bir şekilde kandırıldığını, halk arasında "çakma" olarak da tabir edilen cihazların 200 YTL civarında satıldığını kaydetti.

Garanti sorunu

Sahte cep telefonlarında çok ciddi sorunlar yaşanacağını, pilleri orijinal olmadığı için farklı bir şarj aleti ile kullanılması durumunda yangına sebebiyet verebileceğini, cihazın arızalanması halinde servislerden faydalanılamayacağını ifade eden Özgül, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:

"Tüketici mutlaka cihazın fatura ve garanti belgesini almalı. Garanti belgenizin doldurulmuş olduğunu kontrol ediniz. Cep telefonunuzun IMEI numarasının fatura ve garanti belgesi üzerinde kaydedildiğini, kutu içerisinde yetkili teknik servis adres ve bilgilerinin ve Türkçe kullanma kılavuzunun bulunduğunu, cep telefonunuzda *#06# tuşlarını kullanarak ekranda beliren IMEI numarası ile fatura ve garanti belgesi üzerine kaydedilen IMEI numarasının aynı olduğunu kontrol edin."

Özgül, Türkiye'de cep telefonlarına yıllık 2 milyar dolar para ödendiğini, 1994'ten bu yana ödenen toplam paranın 18 milyar dolar olduğunu aktardı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber