Tarım Bakanlığı, ithal edilen yağların 252 numunesinin sadece 35'ini incelemiş

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Bakanlığı, 2008'de ithal edilen yağların 252 numunesinin sadece 35'inin incelendiğini açıkladı. Şimdi soruyoruz: Böyle hassas bir konuda Bakanlık neden bu kadar yavaş davranıyor?.

"Temiz çıktı" savunması...

Takvim'in Ukrayna'dan ithal edilen zehirli bitkisel yağlarla ilgili haberi gündeme bomba gibi düştü. Tarım Bakanlığı, dün bu konuda gazetemize skandal gibi bir açıklama göndererek yapılan çalışmaları anlattı. Bakanlık, ithal yağlarla ilgili 252 numune inceleneceğini, şu ana kadar sadece analizi yapılan 35'inin temiz olduğunu belirtiyor.

Analizler ne zaman bitecek?

Biz de Takvim olarak Tarım Bakanlığı'na bir kez daha soruyoruz: Milyonlarca insanın sağlığını ilgilendiren bir konuda Bakanlık neden bu kadar yavaş davranıyor? 2008'de ithal edilen yağlar, neredeyse yılın yarısı geride kalmışken neden analiz edilmez?

***

Numunelik skandal

Takvim'in 'zehirli yağ' haberi gündemi sarstı. Tarım Bakanlığı, ithal yağlardan alınan 252 adet numuneden 35'inin temiz çıktığını açıkladı. 217 örneğin akıbeti ise akıllarda soru işareti bıraktı.

Türkiye dün Takvim'in haberi ile sarsıldı. Manşetten duyurduğumuz "Ukrayna yağındaki zehirli maddeler", gündeme bomba gibi düştü. Ukrayna'dan ithal edilen ayçiçek yağlarında, zehirli maddeler bulunuyordu. Bu nedenle Fransa, İspanya, İtalya başta olmak üzere pekçok Avrupa ülkesi, yağların kullanımını yasakladı. Ancak Ukrayna'dan yağ ithal eden Türkiye'den ses çıkmadı. Haberimiz üzerine, Tarım Bakanlığı dün bir açıklama yaptı. Açıklamada ithal yağlardan 252'sinin numunesinden yalnızca 35'inin incelendiği kaydedildi. Kalan 217 örneğin ise yıl içinde araştırılacağı belirtildi.

'Şu ana kadar zehir yok'

35 numunede herhangi bir zehirli maddeye rastlanmadığı söylenen açıklamada, "Her parti ithalatta analiz yapılmakta, sadece mevzuata uygun olan ürünlerin ithalatına izin verilmektedir" denildi. 2008 yılında bugüne kadar 77 bin 62 ton ham ayçiçeği yağı ithali gerçekleştirildiğini belirten bakanlık yetkilileri, şu bilgileri verdi: "AB'de yaşanan bu durum ülkemizde de anında değerlendirilmiştir. Ukrayna'dan ülkemize ithal edilen ham yağlarda belirtilen risk nedeniyle 'mineral yağ' analiz raporu istenmekte ve analiz yapılmaktadır. Ukrayna'dan gelen yağlarda şu ana kadar zehir tespit edilmemiştir. Ayrıca daha önce ithalatı yapılan yağlarda da riskin takibi yapılmaktadır."

FARUK ERDEM

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber