Öğrencilerden 'İneğim elektrik üretiyor' projesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Mayıs 2008 17:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

- Adana'nın Karaisalı ilçesindeki Atatürk İlköğretim Okulunda 5'inci sınıfa giden 3 öğrenci hazırladıkları "İneğim Elektrik Üretiyor" projesi ile inek idrarından elektrik üretti.

Taşımalı eğitimle Karaisalı'da öğrenim gören Rabia Ateş, Şeyma Şahin ve Mehmet Eyi tarafından sınıf öğretmenleri Osman Şahin önderliğinde hazırlanan proje, Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen "3. Bilim Şenliği"nde sergileniyor.

Projenin danışmanlığını da yürüten öğretmen Osman Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin var olan elektriği iletmediğine dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Projemiz tamamen yeni bir enerji kaynağı oluşturuyor. Çinko ve bakır gibi iletken maddelerden oluşan bir düzenek kurduk. Bu düzeneğe idrar aktardığımızda, iletken maddelerle etkileşime giriyor ve elektrik ortaya çıkıyor. Bu elektriği de kablo yardımıyla elektrikli cihazlarda kullanmaya başladık. Ürettiğimiz elektriği şu an aydınlatma ve saat gibi küçük aletlerde değerlendiriyoruz. Sistem daha da gelişirse televizyon, buzdolabı ve çamaşır makinesi bile çalıştırılabilir."

Şahin, bir ineğin günde dışarı attığı 20 litrelik idrarla, yaklaşık 15 kw elektrik üretilebildiğini ifade ederek, "Düzeneğin durumuna göre bu miktardaki idrar ile normal ölçekli 3-4 evin bir günlük aydınlatma ihtiyacı karşılanabilir" dedi.

Şahin, bu sistemin özellikle çiftliklerde büyük tasarruf sağlayacağını kaydetti.

Öğrencilerden Rabia Ateş, projeleriyle elektrik üretimine alternatif kaynaklar bulmayı ve çevre kirliliğinin önüne geçmeyi hedeflediklerini ifade ederek, projelerine destek beklediklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber