Seçime katılan yargı mensubu mesleğine dönemeyecek

Haber Giriş : 17 Ekim 2004 08:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı seçimlerde aday olan yargı mensuplarının mesleklerine dönme yolunu kapatıyor. Bakanlığa bağlı müfettişler de seçim bürolarını denetleyecek

ADALET Bakanlığı, seçimlerde aday olan hakimlerin tekrar mesleğe dönmesinin önüne geçmek için yeni bir yasal düzenleme hazırlıyor.

Düzenlemeye göre, seçimlerde adaylığı, ilgili partilerce kabul edilmeyen veya seçilemeyen başta Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi gibi yüksek mahkeme üyeleri olmak üzere, hakimler ve savcılar görevlerine dönemeyecek. Mevcut kanunda, eski görevlerine dönemeyecekler sadece subay ve astsubaylarla sınırlı tutulmuştu.

Görüş alınması için ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilen taslağa göre, Adalet Bakanlığı müfettişleri seçim bürolarını denetime tabi tutacak. Taslağa göre, seçim kurulu başkanları ise büroları en az bir defa denetleyecek.

Bu denetimin, geçen bir yıllık işlemleri kapsamak üzere, her sene ocak ayı içinde yapılması ve düzenlenecek raporların bir örneğinin seçim bürolarında saklanması, birer örneğinin de en geç ocak ayının sonunda Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ve Adalet Bakanlığı'na gönderilmesi gerekecek.

Bakanlık ayrıca, yargı mensuplarıyla ilgili göreve başlama, terfi, disiplin gibi düzenlemeleri içeren Hakimler ve Savcılar Kanunu'nda da değişikliğe gidiyor.

Değişiklik uyarınca stajını tamamlamadan veya göreve başladıktan sonra iki yıl dolmadan istifa edenler kendilerine ödenen aylık ve ödeneklerin iki katı tutarında tazminat ödeyecek. Adaylar, staj eğitiminin tamamlanmasından sonra yazılı sınava tabi tutulacak.

Sınavda başarılı olanların mesleğe kabullerine Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) karar verecek. Taslak, birinci sınıfa ayrılabilmek için hakimlik ve savcılık mesleğinde 12 yılını doldurma şartını 10 yıla indiriyor. HSYK, bir derecede, ikinci veya birinci sınıfta üç defa yükselmeye layık görülmeyenlerin, meslekten çıkarılmalarına karar verecek.

Disiplin soruşturmasını gerektiren eylemlerin işlenmesinden itibaren 2 yıl geçmiş ise disiplin soruşturması açılamayacak. Eylemin işlendiği tarihten itibaren 4 yıl geçmiş ise disiplin cezası verilemeyecek. Meslekten çıkarma cezası verilenler, cezanın kesinleşmesine kadar görevden uzaklaştırılacak.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber