Bekçi ve Bomba İmha Uzmanlarının Maaşı Ne Kadar Arttı?

120 çarşı ve mahalle bekçi temsilcisinin Ankara'ya gelerek, milletvekilleriyle tek teke yaptıkları kulis çalışması nihayete erdi. Türkiye genelinde 6 binden fazla bekçiyi ilgilendiren kanun bugünkü Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan kanunda ayrıca bomba uzmanı olarak görev yapan Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarında görevli personele tazminat verilecek. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Mayıs 2008 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOMBA İMHA UZMANLARINA İLİŞKİN HÜKÜM

3201 sayılı Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

?EK MADDE 26- Bomba Uzmanı Yetiştirme Kursu görüp, bomba uzmanı sertifikası almaya hak kazanmış ve bomba uzmanı olarak görev yapan Emniyet Genel Müdürlüğü merkez ve taşra teşkilatlarında görevli personele 13.000 gösterge rakamının memur aylık kat sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda bomba imha tazminatı ödenir.

Bomba imha tazminatının hesaplanması, ödeme şekli, kapsamı, uygulamaya ilişkin esas ve usuller İçişleri Bakanlığınca, bu maddenin yayımını takip eden iki ay içerisinde çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.?

HESAPLAMA ŞEKLİ

Kanun metnine göre bomba imha uzmanlarına 13 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda bomba imha tazminatı ödenecektir. Aylık katsayının 0,049486 olduğu gözöüne alındığında bomba imha uzmanı olarak görev yapacak emniyet personeline verilecek ek tazminat 0,049486*13000=643,318 YTL'dir.

BU MİKTAR HEMEN Mİ VERİLECEK?

Kanun hükmünün ikinci fıkrasına göre İçişleri Bakanlığınca, iki ay içerisinde bir yönetmelik çıkarılacaktır. Bu yönetmeliğin çıkması beklenecektir.

BEKÇİLERE İLİŞKİN KANUNİ DÜZENLEMELER

MADDE 3- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;

a) 36 ncı maddesinin (VII) numaralı bendine ?özel kanunlarına göre? ibaresinden sonra gelmek üzere ?çarşı ve mahalle bekçisi? ibaresi eklenmiş ve (VIII) numaralı bendinde yer alan ?kurumlarda, çarşı ve mahallelerde? ibaresi ?kurumlarda? şeklinde değiştirilmiştir.

b) 152 nci maddesinin ?II- Tazminatlar? kısmının ?D) EMNİYET HİZMETLERİ TAZMİNATI? bölümünün (a) bendine aşağıdaki (11) numaralı alt bent eklenmiş, takip eden alt bent buna göre teselsül ettirilmiş ve aynı bölümün (b) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

?11. Çarşı ve Mahalle bekçileri için % 72'sine,?

MADDE 4- 13/12/1983 tarihli ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Emniyet Genel Müdürlüğüne ait bölümünde ?YH -Yardımcı Hizmetler Sınıfı? olarak yer alan ?Çarşı ve Mahalle Bekçisi? unvanlı kadroların sınıfı ?EMH - Emniyet Hizmetleri Sınıfı? olarak değiştirilmiştir.

BEKÇİLERİN SINIFI DEĞİŞTİ

Daha önce yardımcı hizmetler sınıfında unvanları sayılmış olan "çarşı ve mahallerde koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyyeteki görevlerde" çalışanlar emniyet hizmetleri sınıfına alınmıştır.

ÖZEL HİZMET TAZMİNATINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMADI

Çarşı ve Mahalle bekçileri için zaten özel hizmet tazminatı verilmekteydi. Ancak, ifade olarak "yardımcı hizmetler sınıfında bulunan" ifadesi yer almaktaydı. Madde metni buna göre yeniden düzenlenmiştir. Özel hizmet tazminatı oranında bir değişiklik yapılmamıştır.

190 EKİ CETVELİNDEKİ SINIFLARI DEĞİŞTİ

Çarşı ve mahalle bekçileri ile ilgili yapılan bir değişiklik ise 190 eki cetvellerdeki hizmet sınıfı değişimidir. Yardımcı hizmetler sınıfında yer alan bekçi unvanı emniyet hizmetleri sınıfına alınmıştır.

Bu değişiklik önemlidir. Zira yardımcı hizmetler sınıfındaki personele ek gösterge verilmemektedir. Ancak emniyet hizmetleri sınıfında olup da 1-4 derece arasındaki unvanlarda bulunanlara ek gösterge verilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber