Rüşvete ceza sadece 3 yıl!

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 09 Mayıs 2008 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Beyaz Enerji davasında eski bakana 3 yıl hapis

TÜRKER KARAPINAR Ankara

?Beyaz Enerji? operasyonu davasında, eski Devlet Bakanı ve TEAŞ Yönetim Kurulu Üyesi Birsel Sönmez'in de aralarında bulunduğu sanıklara ceza yağdı

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in istifa etmesine ve Yüce Divan'da yargılanmasına neden olan ?Beyaz Enerji? operasyonu davasında işadamları ve bürokratlara ceza yağdı. Mahkeme, Çayırhan Termik Santralı ihalesi için eski TEAŞ Genel Müdürü Muzaffer Selvi ve eski TEAŞ yöneticisi Ünal Peker'e 130 bin dolar rüşvet verdiği gerekçesiyle Park Holding'in yetkilisi Erhan Aygün'ü 971 bin YTL adli para cezasına çarptırdı. Enka Holding yöneticisi Mustafa Gecek'i de Selvi'ye rüşvet verdiği gerekçesiyle 75 bin YTL adli para cezasına mahkûm etti.

Selvi'yi 15 yıl 10 ay, Peker'i de 10 yıl hapse mahkûm eden mahkeme, rüşvete aracılık ettiği gerekçesiyle eski Devlet Bakanı ve TEAŞ Yönetim Kurulu üyesi Birsel Sönmez'e de 3 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın dünkü karar duruşmasına, Selvi, Sönmez ile sanık avukatları katıldı.

Mahkeme, tüm sanıkların ?cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, teşekküle yardım etmek ve teşekküle rüşvet vermek? suçlarından beraatlarına karar verildiğini bildirdi.

Mahkeme, daha sonra Selvi'yi; Park Holding, Demir Enerji, Karadeniz Enerji ve ENKA Holding yetkililerinden toplam 345 bin dolar rüşvet almak suçundan toplam 15 yıl 10 ay hapse mahkûm etti. Peker'i de aynı yetkililerden 273 bin dolar rüşvet almak suçundan toplam 10 yıl hapse mahkûm eden mahkeme, Sönmez'i de rüşvete aracılık etmek suçundan 3 yıl 4 ay hapse çarptırdı.

Rekor cezaya 20 taksit

Enerji Bakanlığı çalışanı Mustafa Arslan da Karadeniz Enerji şirketinin sahibi işadamı Nuri Doğan Karadeniz'den 3 bin dolar rüşvet almak suçundan 10 ay hapis ve 75 YTL adli para cezasına mahkûm oldu.

Mahkeme, Park Holding yetkilisi Aygün'ü, Selvi'ye 100 bin dolar ve Peker'e de 30 bin dolar rüşvet verdiği gerekçesiyle 971 bin YTL adli para cezasına mahkûm etti. Enka Holding yöneticisi Gecek'i de Selvi'ye rüşvet verdiği gerekçesiyle 75 bin 490 YTL adli para cezasına çarptırdı. İşadamı Karadeniz de Selvi'ye 50 bin dolar, Peker'e de 28 bin dolar rüşvet vermekten toplam 566 bin YTL adli para cezasına çarptırıldı. Mahkeme, para cezalarının 20 eşit taksitte ödenmesine karar verdi.

Yargıtay ilk yargılama sonunda 16 sanığı 7 ay 15 gün ila 11 yıl 2 ay 5 gün arasında değişen hapis cezalarına mahkum eden mahkemenin kararını bozmuştu. Yargıtay'ın ağırlaştırılan hapis ve para cezalarına yönelik temyiz incelemesi, davanın kesin sonucunu belirleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber