Rüşvet paraları memurların yatak odasında bulundu

Haber Giriş : 18 Ekim 2004 07:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapıkule Operasyonu'nda gözaltına alınan Ahmet Ergi ve Mustafa Öztürk'ün evinde, yatak odasına gizlenmiş 35 milyarlık döviz ile 70 milyarlık banka hesabı ortaya çıkarıldı...

JANDARMA, bir yıl süren çalışma sonrası önceki gün Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki Kara Ulaştırma Şube Müdürlüğü'ne yönelik ?rüşvet, haksız kazanç sağlamak' suçlamasıyla operasyon yaptı. Şube Müdiresi Keriman Kök ve şef Selami Avcı ile 8 personel gözaltına alındı. İstanbul ve İzmir'deki 4 nakliye firması yöneticisi ile 7 kişi yakalandı.

Her ay 2-5 milyar yatırıyorlardı

Yapılan araştırmada çeşitli firmaların taşımacılığını yapan İstanbul'daki Kor...nakliye firmasınca, Kara Ulaştırma Şube Müdürlüğü'nde görevli bir memurun hesabına yatırılan 70 milyarlık ?rüşvet' parasının banka kayıtları ele geçirildi. Memurun hesabına her ay 2-5 milyar arasında para yatırdığı tespit edildi.

?Onlar bizim gün paramızdı'

Gözaltına alınan Ahmet Ergi ve Mustafa Öztürkler'in evlerinde gizlenmiş dövizler bulundu. Diğer iki memurun evinde TIR'lara ait özel geçiş izin belgeleri çıktı. Ergi ve Öztürkler paralar için, ?Onlar gün paramızdı'dedi. Keriman Kök ve şef Selami Avcı ile diğer memurlar ise ifade vermeye yanaşmadı. Bir memur ?örtülü' şekilde rüşvet aldığını itiraf etti.

Görevi ihmalden ceza almışlar

Rüşvet suçundan gözaltındaki 10 memurun, geçen yıl tespit edilen sahte ücretsiz geçiş belgeleri yüzünden soruşturma geçirdikleri ortaya çıktı. Bu memurlara ?görevi ihmalden' kınama cezası verdiği anlaşıldı. Memurların, Türkiye'ye giriş yapan yabancı plakalı TIR'ların çıkışta yatırmaları gereken 100 milyonluk ?Döner Sermaye' harcının yarısını devlete, yarısını cebe attıkları saptandı.

?Emaneti yatır, iş tamam...'

İstanbul'daki nakliye firmasının mahkeme kararıyla dinlenen telefon konuşmasında rüşvet diyaloğu şöyle yaşanıyor:

Firma sahibi: 2-3 tırın geçiş belgeleri eksik...Geçişinde kolaylık sağlarsan sevinirim.. '

Memur: Merak etme. Mağlum emaneti yatır, ben onları işleme koyar, işi hallederim...

Gözaltındaki 17 kişi, Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı'na sevk edilecek.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber