Meclis bu hafta 9 ile yeni üniversite kurulmasını görüşecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2008 00:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu, haftaya, CHP'nin, 1 Mayıs'taki olaylarla ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin görüşmeleriyle başlayacak.

Genel Kurul, 13 Mayıs Salı günü, CHP Grup Başkanvekillerinin, "İstanbul'da 1 Mayıs kutlamalarının Taksim'de yapılmasını engelleyerek, toplantı ve gösteri özgürlüğünü ihlal ettiği, açıklamalarıyla güvenlik güçlerini orantısız kuvvet kullanmasına teşvik ettiği ve bu tutumuyla toplumsal barışı tehlikeye atarak çatışmacı bir süreç başlattığı" gerekçesiyle, Başbakan Erdoğan hakkında verdiği gensoru önergesinin, gündeme alınıp alınmamasını görüşecek.

Görüşmelerde, önerge sahipleri adına bir, gruplar adına birer milletvekili, Bakanlar Kurulu adına da Başbakan veya bir bakan konuşacak.

Gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmelerin tamamlanmasının ardından Genel Kurul, gündemindeki tasarıları görüşmeye devam edecek.

İlk olarak, yabancılara mülk satışı konusunda, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı dikkate alınarak Genel Kurul gündemine gelen Tapu Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı ele alınacak.

Genel Kurul, bu hafta İstihdam Paketini yasalaştırmak için de mesai yapacak. Tasarıyla, asıl işveren ile alt işveren (taşeron) arasındaki anlaşmalar yazılı olacak; alt işveren müfettişlerce incelenebilecek. 50'den fazla işçi çalıştıranlar, yüzde 3 oranında, kamu kurumları ise yüzde 4 oranında özürlü istihdam edecek.Tasarıya göre, mesleki eğitim almamış işçiler de 16 yaşını doldurmamış genç işçiler ile çocuklar gibi ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamayacak. İşsizlik ödeneği miktarının hesaplanmasında, asgari ücretin neti yerine brütü baz alınacak; böylece sigortalı işsizlerin aldıkları işsizlik ödeneğinde yaklaşık yüzde 40 artış sağlanacak. Sigortalıların, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden, işveren hissesinin 5 puanı Hazinece karşılanacak.

Bu yıl içinde yapılan özelleştirmelerden elde edilecek 1 milyar YTL ile gelecek 4 yılda yapılacak özelleştirme gelirlerinden 2.5 milyar YTL; 1 Haziran 2000'den 31 Aralık 2007 tarihine kadar fona aktarılan devlet payı ve nemasının 2008-2012 yılları arasındaki faizi GAP için kullanılacak.

Dünyanın en büyük savunma projesi olan 250 milyar dolarlık Müşterek Taarruz Uçağını üretimi, desteklenmesi ve sürekli iyileştirmesinde Türkiye'nin katılımına yönelik olarak imzalanan uluslararası mutabakat muhtırasının onaylanmasının uygun bulan kanun tasarısı da Genel Kurul da görüşülecek.

TBMM Genel Kurulunun bu haftaki gündeminde, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı da yer alacak.

Bu hafta Genel Kurul, üniversitesi olmayan 9 ili sevindirecek tasarı için de çalışacak. Tasarıyla Ardahan, Bartın, Bayburt, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Şırnak, Tunceli ve Yalova'ya üniversite kurulacak, böylece üniversitesiz il kalmayacak.

Bu amaçla Genel Kurul, 13 Mayıs Salı, 14 Mayıs Çarşamba ve 15 Mayıs Perşembe günleri saat 23.00'e kadar mesai yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber