Marmara Denizi'nin altındaki gaz çıkışları, normal

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2008 16:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erçin Kasapoğlu, Marmara Denizi'nin altındaki faylarda magmadan kaynaklanan gaz çıkışlarının son derece normal olduğunu belirterek, "Anormal olan; bu gaz çıkışlarında olağanüstü artışın gözlenmesidir. Ancak bugün için elimizde böyle bir artışa işaret eden somut bir veri yok" dedi.

Kasapoğlu, yayınladığı yazılı açıklamada, son günlerde basında "Marmara'nın dibinde gaz çıkışı var", "Marmara'nın dibi kaynıyor" gibi haberlerin başta İstanbul olmak üzere Marmara ve çevresindeki illerde gereksiz korku ve panik uyandırdığını belirtti.

Faylarda magmadan kaynaklanan gaz çıkışlarının "son derece normal" olduğunu bildiren Kasapoğlu, "Anormal olan bu gaz çıkışlarında olağanüstü artışın gözlenmesidir. Ancak bugün için elimizde böyle bir artışa işaret eden somut bir veri yok" dedi.

Kasapoğlu, gazların, suda hava kabarcığı oluşturması sebebi ile "denizin dibi kaynıyor görüntüsü" oluşabileceğini, ancak, bunların her zaman sismik hareketliliğe işaret etmediğini vurguladı.

Marmara Denizi'nin tabanında oluşturulması planlanan Deniz Dibi Rasathanesi'nin önemli bir adım olduğunu, ancak öncelikle okul, rasathane, köprü ve tünel gibi "kritik yapıların" tamamının elden geçirilmesi gerektiğini belirten Kasapoğlu, açıklamasında, vatandaşlara da yetkili kurumlara başvurarak, evlerinin olası depreme dayanaklı olup olmadığını kontrol ettirmeleri tavsiyesinde bulundu. Kasapoğlu, şunları kaydetti:

"İstanbul'un bugünkü trafiği de bir an önce muhtemel büyük deprem sonrası ambulansların yaralılara, itfaiyenin olası yangınlara zamanında ve kolayca ulaşabilmesine olanak sağlayacak şekilde iyileştirilmelidir. Deprem uzmanlarının da halk arasında gereksiz korku ve paniğe neden olabilecek uyarılarını medya aracılığıyla kamuoyuna yapmak yerine, bu konuda gerekli önlemleri almakla yükümlü ve sorumlu olan merkezi ve yerel yönetimler üzerine bir baskı oluşturmaları gerekir." .

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber