Memur konfederasyonları taslağı yetersiz buldu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye Kamu-Sen ve KESK, Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik öngören taslağı "yetersiz" buldu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, 6 dönemdir yaptıkları toplu görüşmelerde "kanunun eksiklerinin, çelişkilerinin ve yanlışlarının görüldüğünü ve yeni bir düzenleme ihtiyacının ortaya çıktığını" söyledi.

Akyıldız, kanunda ihtiyaçları karşılayacak bir değişiklik için grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkının önünün açılması, yasakların azaltılması, hizmet kollarının tanımının yeniden yapılması gerektiği görüşünü dile getirdi.

"Toplu görüşmelerde mutabakat altına alınan ve metne dökülen konuların bile dikkate alınmadığını" öne süren Akyıldız, hükümetin, toplu görüşmelerde sonra kararlaştırılan hemen hiçbir konunun dikkate alınmadığını savundu.

Akyıldız, kamu çalışanlarına yönelik sendika yasağının daraltılmasına yönelik bir çalışmanın memnuniyet verici olacağını, ancak tek başına yetersiz kalacağını kaydetti.

"Önümüze AB ve ILO normlarını karşılamaktan uzak 2 maddelik bir taslak konulursa bundan rahatsız oluruz" diyen Akyıldız, "karşılarına böylesi bir taslak getirilerek mutabakat aranmaya kalkılırsa bunu kabul etmelerinin söz konusu olamayacağını" söyledi.

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da bakanlığın ortaya koyduğu taslağın "temel talepleri olan grev ve toplu sözleşme hakkının kullanılması çerçevesinde bir değişiklik içermediği" görüşünü dile getirdi.

Kamu çalışanlarına yönelik sendika yasağının daraltılmasını eksikliklerine rağmen ilkesel olarak olumlu bulduklarını belirten Tombul, şunları kaydetti:

"Bizim itirazımız yasanın özüne ilişkindir. Toplu sözleşme ve grev hakkını içermeyen bir düzenleme ILO standartlarını karşılamaktan uzaktır."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından hazırlanarak görüş alınmak üzere bazı bakanlıklara gönderilen taslakta, adaylık ve deneme süresini tamamlamamış kamu görevlilerine de sendikalara üye olabilme olanağı tanınıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber