Hepatit B, AIDS'e göre 100 kat daha bulaşıcı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2008 15:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Erdoğan Taş, hepatit B virüsünün AIDS'e oranla 100 kat daha bulaşıcı olduğunu bildirdi. Dr. Taş, yazılı açıklamasında hepatit B'nin dünyada sigaradan sonra en çok kansere yol açan karaciğer hastalığı olduğunu dile getirerek, "Hepatit B virüsüne yakalanan birçok kişi, bunu bir grip atağıyla karıştırabilir, hattâ bazı şartlarda hiç belirti görülmeyebilir." dedi.

Türkiye'de her üç kişiden birinin hepatit B ile karşılaştığını aktaran İl Sağlık Müdürü Taş, "Yine her 10 kişiden biri virüsü taşımakta ve bulaştırmaktadır. Virüs, hastaların yüzde 75-80'inde herhangi bir belirti vermeksizin gelişir. Taramalarda ve kan bağışlarında yapılan tetkiklerde tespit edilebilir. Kuluçka süresi iki ile altı ay arasında değişmektedir." şeklinde konuştu. Aşırı halsizlik ve yorgunluk hissi, iştah kaybı, bulantı, kusma, deri ve göz aklarında sararma, idrar renginde koyulaşma, karın ağrısı ve karaciğer bölgesinde hassasiyetin hepatit B belirtisi olduğunu kaydeden Taş, "Hepatit B enfeksiyonunun özel bir tedavisi yoktur. Bu da korunma yollarının ve aşılamanın önemini arttırmaktadır. Hastalıktan en etkili korunma, diğer korunma yollarıyla birlikte aşılamayla olmaktadır." dedi.

Dr. Erdoğan Taş, sağlık çalışanlarının yetiştirildiği tıp fakülteleri, sağlık personeli, hemodiyaliz hastaları, sık kan ve kan ürünü kullanmak zorunda kalanlar, damar yoluyla uyuşturucu kullananlar, çok sayıda cinsel eşi olanlar, para karşılığı cinsel ilişkide bulunanlar, cezaevleri ve ıslahevlerindekiler, kuaförler ve zihinsel engelli bakımevlerinde bulunanların riskli gruplar arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber