Akademisyenin tercihi Citroen, yöneticininki Audi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araba sahipleri genelde marka seçiminin tesadüf olduğunu söyler. Arabanın modeli, kilometresinin düşük olması, yakıt tasarrufunun seçimde etkili olduğu ifade edilir. Oysa, Oslo Üniversitesi Öğretim Üyesi Karl Fredrik Tangen'in Audi, BMW, Mercedes, Citroen, Volvo, Mazda, Subaru, Opel ve Toyota markaları üzerine yaptığı araştırma, arabanın markasının kişinin sosyal statüsüyle ilgili olduğunu ortaya koydu.

Norveçli toplum bilimci Tangen'in araştırmasına göre, yöneticiler Audi, akademisyenler Citroen, iyi para kazanan ancak uzun bir eğitimi olmayan kişiler BMW'yi tercih ediyor.

BMW; hız, para, eğlence ve başarmanın sembolü olurken; akademisyenlerin nefret etmekten hoşlandığı aracın başında geliyor.

Zenginlerin tercihinde Audi ilk sırada bulunuyor. Prestije önem verenlerin seçtiği Audi, kişinin aynı zamanda kültürel donanıma sahip olduğunun da göstergesi. Daha çok firma direktörlerinin tercih ettiği Audi, kullananın estetik duygulara sahip olduğunu gösteriyor.

Mercedes'i genelde üst düzey yöneticiler makam aracı olarak tercih ediyor. Keza Volvo yine sosyal statüsü yüksek ve geliri iyi olanların tercihi.

Akademisyen ve entelektüeller ise Citroen'i tercih edip 'Paramız var ama zevk sahibiyiz' imajını veriyor.

Araştırmaya göre maddi durumu iyi olan eğitimli-eğitimsiz kişiler Mazda'dan uzak duruyor. Mazda'yı daha çok bakıcılar ve vasıfsız kamu görevlileri tercih ediyor.

Subaru'yu daha çok zanaatkârlar ve satıcılar kullanıyor. Subaru, düşük eğitimli ancak iyi bir işi olanların tercih ettiği marka.

Opel ve Toyota her kesimin tercihi olurken, firma direktörleri Toyota'yı tercih etmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber