Yargıtay karıştı

Haber Giriş : 19 Ekim 2004 06:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok hakkındaki imzasız mektup Yargıtay'ı karıştırdı... Yargıtay Birinci Başkanvekili Mater Kaban'ın isteğiyle, Ok'un sözlü uyarılmasına karar verildi. Bazı üyeler buna itiraz ediyor...

Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya hakkında geçtiğimiz hafta adli ve disiplin soruşturması açılıp açılmayacağını karara bağlamak üzere toplanan Birinci Başkanlık Kurulu ilginç bir karara daha imza attı. Yargıtay Birinci Başkanvekili Mater Kaban, kurulun gündemine kendi adının da karıştığı imzasız bir mektup aldı. Mektupta, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok hakkında adli ve disiplin soruşturması açılması isteniyordu. Kurul, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok'un ?sözlü' uyarılmasına karar verdi. Yargıtay'ı karıştıran mektup Kaban dışında, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Başkanı Mehmet Handan Surlu, Yargıtay Birinci Başkanlığı ve Yargıtay Daire Başkanlarına göndermişti.

?Bu tür açıklamalar yapmayacak'

Kaban, Ok'u sözlü olarak uyaracağını ve bundan sonra Yargı ve Yargıtay ile ilgili açıklamalar yapmaması gerektiğini bildireceğini söyledi. Böylece Başsavcı Ok hakkında şimdilik herhangi bir işlem yapılmamasına ve sadece sözlü uyarılmasına karar verildi. Divan üyeleri, Kaban'ın ?Bana güvenin. Kendisini sözlü olarak uyaracağım. Bundan sonra bu tür açıklamalar yapmayacak' diyerek Başsavcı Ok'a kefil olduğunu açıklamasının ardından mektuba ilişkin bir işlem yapılmaması gerektiği yönünde ortak bir karara vardı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi Başkanı Sadık Mollamahmutoğlu, Ok'un yaptığı açıklamalardan sonra kendi dairesinin de rahatsızlık duyduğunu belirtti.

Mektupta, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Yalçınkaya ve Yargıtay Başkanı Özkaya'ya ilişkin dosyayı, bütün halinde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na 28 Temmuz'da gönderildiğine dikkat çekilerek, ?Başkan hakkında soruşturmalık konu varsa adli tatil öncesi neden Yargıtay'a dosya intikal ettirilmeyerek özellikle adli tatil beklenmiştir?' dendi. Dosyanın Başsavcı Ok'a gönderilmesinin de sorgulanması gerektiğinin vurgulandığı mektupta, ?Neden dosya bir bütün halinde ve ?kişiye özel' kaydı ile anılan Başsavcı'ya gönderilmiştir? Başsavcı neden durumdan vazife çıkartıp, bu dosyaya sahiplenmiştir?' sözlerine yer verildi. Tartışmalı geçen toplantı sırasında Başsavcı hakkında gönderilen mektuba ilişkin üyelerin büyük bir bölümü en azından ?yazılı uyarı'da bulunması gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Ok'u sadece Kaban savundu

Kaban, imzasız mektuba ilişkin olarak Ok'un yazılı uyarılmasının hoş karşılanmayacağını söyledi. Bunun üzerine üyelerden biri ?Ben mektubun altına imza atarım. Pek çok Yargıtay üyesi de imza atar' görüşünü dile getirdi. Kaban'ın, kendi adının da geçtiği mektubu Özkaya'nın göreve dönmesini beklemeden gündeme alması ve Ok hakkında ?sözlü uyarı' cezası verilmesi, Yargıtay'da rahatsızlık yarattı. Mektubun önümüzdeki günlerde tekrar Divan gündemine gelmesi bekleniyor.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber