Astım hastalarına sigara uyarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2008 13:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Türktaş, sigaranın alerjik rahatsızlıklarda hastanın durumunun ağırlaşmasına neden olduğunu belirterek, "Sigara kullanan hastada tedaviden yeterli yanıt alınamaz, hastaneye yatışlar artar. Bu nedenle hangi alerjene bağlı olursa olsun bu hastaların sigara içmemeleri gerekir" dedi.

Türktaş, çevresel alerjenlere bağlı olarak astım, saman nezlesi ve göz alerjisi (konjonktüvit) gibi hastalıkların ortaya çıktığını söyledi.

Ancak, bu hastalıkların söz konusu alerjenlerle her karşılaşan kişide görülmediğini, genetik yatkınlığın da bunda etkili olduğunu anlatan Türktaş, anne veya babasında bu tür rahatsızlığı bulunanlarda astım ve benzeri hastalıkların görülme olasılığının diğer kişilere göre 2-6 kat daha fazla olduğunu bildirdi.

Genetik yatkınlığın da bu tür hastalıkların görülmesinde tek başına etken olmadığını belirten Türktaş, "Genetik yatkınlığı olanlarda doğumdan itibaren yoğun çevresel alerjenlerle karşılaşma, aylar yıllar içinde zamanla o kişiyi duyarlı hale getirir. Duyarlı hale gelmek hastalığın ortaya çıkmasını gerektirmez. Çevresel alerjenlerle genetik yatkınlığın bir araya gelmesi alerjik hastalıkları ortaya çıkarabilir" şeklinde konuştu.

Alerjik hastalıklara genellikle birlikte rastlandığını, toplumda saman nezlesi görülme sıklığının yüzde 20-25, astım görülme sıklığının ise yüzde 6-7 oranında olduğunu ifade eden Türktaş, "Astımlı hastaların yüzde 70'inde saman nezlesi de vardır" dedi.

"Sigaradan uzak durmalılar"

Sigaranın alerjik rahatsızlıklarda hastanın durumunun ağırlaşmasına neden olduğunu bildiren Türktaş, "Sigara kullanan hastada tedaviden yeterli yanıt alınamaz, hastaneye yatışlar artar. Bu nedenle hangi alerjene bağlı olursa olsun bu hastaların sigara içmemeleri gerekir. Özellikle çocuklar pasif içicilikten korunmalıdır" diye konuştu.

Alerjik hastalıkların tedavisinin 3 ayağı bulunduğunu anlatan Türktaş, bunun birinci ayağının hastanın eğitimi olduğunu, hastanın hangi ilaçları ne zaman kullanacağını iyi bilmesi gerektiğini belirtti.

Korunmanın, tedavinin ikinci ayağı olduğunu, hastanın sigara ve alerjenlerden uzak durması gerektiğini ifade eden Türktaş, tedavinin üçüncü ayağının da ilaç kullanımı olduğunu söyledi.

Türktaş, "İlaç tedavisiyle hasta sağlıklı biri gibi yaşamını sürdürebilir. Burada önemli olan hastalığın kontrol altına alınmasıdır. Hastalığı sürekli olanlar ilaçlarını yaşam boyu, mevsimsel olanlar ise rahatsızlıklarının devam ettiği sürece kullanmalıdırlar" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber