Öğrencilerden otomatik yağmur çadırı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2008 18:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi(MAKÜ) öğrencilerinin hazırladığı projeyle aniden bastıran yağışlar, kuruması için serilen çamaşırları ıslatamayacak. Yağmur yağmaya başladığı an çamaşırların asılı olduğu balkonun üzeri otomatik olarak branda ile kapanacak.

MAKÜ öğrencileri, yıl boyunca hazırladıkları projeleri bilim ve bahar şenliklerinde sergiledi. Hazırlanan projelerden en fazla dikkati çekenlerden biri otomatik yağmur çadırı oldu. Öznur Karadeniz ve Hatice Karataş tarafından hazırlanan projeye göre, aniden yağan yağmur, kuruması için asılmış çamaşırları yeniden ıslatamayacak. Hazırladıkları balkonlu maket ev üzerinde projelerini anlatan Hatice Karataş, "Özellikle balkonlara, bahçeye çamaşır asan bayanların en büyük korkusu aniden bastıracak yağmurdur. Çünkü saatlerce kuruması için beklenen çamaşırlar, birkaç dakika içinde yeniden sırılsıklam olur. Ama bizim projemiz ile yağış başladığı andan itibaren otomatik çadır devreye girecek ve çamaşırların üzeri kapanacak." diye konuştu.

Sistem hakkında bilgi veren Öznur Karadeniz ise, Kurulacak çadırın, enerji devresine bağlı motor ile açılıp kapandığını belirterek şunları söyledi: "Evin çatısına konulacak olan içi tuz dolu bir haznenin içine enerji kablolarının ucu kesilerek bırakılıyor. Yani elektrik tellerini ucu birbirine değmiyor ancak tuz seviyesinin hemen üzerinde duruyor. Yağmur başladığı an tuzlu haznenin içine su gelmeye başlıyor. Tuzlu su da elektriği iletiyor ve sistem devreye giriyor. Böylece yağmur başladıktan birkaç saniye sonra çadırımız otomatik olarak açılıyor ve çamaşırların ıslanmasını engelliyor."

Her bölümden örencinin hazırladığı çalışmaların sergilendiği şenliklere protokol üyelerinin, halkın ve diğer öğrencilerin yoğun ilgisi görüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber