Çelik: Prim affı ile ilgili talimatı Başbakan'dan aldım

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mayıs 2008 08:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süleyman DEMİRKAN/ANKARA

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın, "Benim haberim yok" dediği, muhalefetle ortak önergeyle İstihdam Paketi içine konularak yasalaştırılan "Sürpriz" SSK ve Bağ-Kur prim affı operasyonunun, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile gerçekleştirildiği ortaya çıktı.

Çelik'le Unakıtan karşı karşıya

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Unakıtan'ın "Haberim yok" açıklaması için, "Doğru, bu konuyu Bakanlar Kurulu'nda enine boyuna görüşmedik. Ama, bilgilendirilmesi ve talimat alınması gereken yerler belli, bunların gereği yapıldı. Bu tür konuları tartışmaya açarsanız; nasıl gelişeceği belli olmaz. Ödeme dengeleri ile ilgili sıkıntı olabilirdi. Muhalefetin de desteğiyle, hızla yaptık" dedi. Bakan Çelik, Hürriyet'e prim affı getiren düzenlemeyi şöyle anlattı:

45 milyar YTL'lik alacak

Bakan Çelik, Hürriyet'e prim affı getiren düzenlemeyi şöyle anlattı: "Şu anda 45 milyar YTL'yi aşmış bir alacakla karşı karşıyayız. Bunun yüzde 46'sı SSK'ya, yüzde 63'ü Bağ-Kur'a ait. 2006'daki son borç yapılandırmasına bakınca, ödeme anında vade farkı uygulaması devam ediyor. Alacak rakamları çok yukarıya tırmandı, 2006 yapılandırmasında memnuniyetsizlikler var. Bu düzenleme yeni dönemdeki 5 puanlık prim indirimini ve İstihdam Paketi'ni tamamlayıcı oldu. 5 puan uygulamada bir yoğunluk istiyoruz. Yeni dönem için beyaz bir sayfa açtık. Bu sayfa hem yasal, hem mali açıdan gerekliydi. SSGSS Yasası da 1.10.2008'de tümüyle yürürlüğe giriyor. Bu düzenleme de aynı döneme denk geliyor. Gerçekten yeni bir dönem açıldı."

Affedilen 23.4 milyar YTL

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun da toplam karşılığı 23 milyar 433 milyon YTL. Üç aylık sürecin ilk iki ayında borçlu mükellefler başvurup hesabını-kitabını yapıp son bir ayda da ödemesini yapacak. Bu süre yeterli bir süre. 30, 45, 60 aya kadar uzayan farklı teklifler de vardı, ama bunlar önceki dönemde denenmiş, bir yerde kırılma yaşanınca ödeme durmuş. Bu yüzdern yeniden başa dönülmemesi için, süreyi kısa tuttuk. Ortada kamunun, devletin kullanamadığı 45 milyar YTL var. Bunun 14 milyar YTL'si Bağ-Kur'da hiç işlem görmeyen dosyalardan oluşuyor. Adam işyeri açmış, kapatmış. Bunların güncellenmesi, sorunların çözülmesi gerekiyor. Belediyeler ve diğer alacaklarımız, devam edenler ve yeni yapılandırma ile üçlü bir taarruz başlatıyoruz. Beyaz sayfaya yaraşır bir sonuç bekliyoruz."

İşverenleri tutarlı noktaya çekecek bir dönem başladı

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 'Oğlumu-kızımı evlendirdim, ödemeyi aksattım, ödeyemez oldum. Bize bir imkan tanısanız, toptan ödesek' diyen vatandaşlar oldu. Bütün işverenlerinimizi daha tutarlı, dengeli, sorumlu bir noktaya çekecek bir dönem başladı. Bundan sonra kimse prim affı diye gelemeyecek" diye konuştu. Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bağ-Kur'un yeniden yapılandırmaya tabi 13 milyar 543 milyon alacağının 7.3'ü asıl, 6.1'i gecikme zammı ve faizden oluşuyor. SSK'nın 10 milyar YTL'sinin de yarısı prim aslı, yarısı da gecikme zammı ve faiz. İstihdam Paketi ile İşsizlik Fonu'ndan alacağımız para nasıl sosyal yaralara merhem ise bu da istihdam açısından esnafa, işverene bir moral olacak. Örneğin 200 bin YTL borcu olanın 100'ü ana para, geri kalan faiz ve gecikme zammını oluşturan 100'ünü 15'ini ödeyecek, 85'inden kurtulacak.."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber