Rektörler başörtüsünde Anayasa Mahkemesini bekliyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 18 Mayıs 2008 20:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Görüşme haftaya rektörler beklemede

Oya ARMUTÇU Esra KAYA / ANKARA

AKP'nin kapatma davasını da etkileyecek türban davası, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın gündeme alması halinde haftaya başlayacak. Mahkeme önce raporu okuyacak, sonra yetki sınırını karara bağlayacak. Tam bir kargaşanın yaşandığı üniversitelerde ise rektörler kararı bekliyorlar.

ANAYASA Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın gündeme alması halinde türban davasının görüşülmesine önümüzdeki hafta başlanacak. Üniversitelerde bu konudaki kargaşa sürerken, rektörler de büyük bir merakla kararı bekliyor. Anayasa Mahkemesi, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle en erken salı günü toplanabilecek. Türban davasında çıkacak karar AKP'nin kapatma davasının kaderini de etkileyecek. Davanın reddi, türban düzenlemesi nedeniyle kapatılması istenen AKP için önemli bir savunma delili olacak.

Önce yetki tartışılacak

Türban davasında mahkeme, önce Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can'ın, türbanı serbest bırakmayı amaçlayan düzenlemenin iptal edilmemesi gerektiği yönündeki raporunu okuyacak. Ardından mahkeme kendi yetkisinin sınırlarını görüşüp karara bağlayacak. Mahkeme, 'şekil denetiminin' sadece Anayasa'da belirtilen teklif ve oylama çoğunluğu gibi işlemlerle sınırlı olduğuna hükmederse, iptal başvurusu bu sınırlar çerçevesinde karara bağlayacak. Mahkeme 'esası da incelerim' derse çok önemli bir içtihat değişikliği yapılmış olacak ve esasa girilecek. Bu seçenekte esastan iptal ya da yok sayma kararı verilmesi gündeme gelebilecek.

Bu arada üniversitelerde türbanla ilgili kargaşa da sürüyor. Üniversitelerin çoğu YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın "Türbanla girişe izin verin" genelgesine tepki göstererek türbanlılara kapılarını kapatırken, taşra üniversitelerinin çoğunda türbanla girişe göz yumuluyor. Kararı bekleyen bazı rektörlerin görüşleri özetle şöyle:

Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ Rektörü): Üniversitelerimizde şu an kaos ortamı hákim diyemem. Öğrencilerin davranışı toplumun davranış ve tepkileriyle paralellik gösteriyor. YÖK ve hükümet harekete geçince öğrenciler de hareketleniyor. Öğrencilerimiz gerginlik yaratacak bir eylemde bulunmuyorlar. Eğer hükümet ve YÖK bir daha uğraşmazsa bu hava böyle devam eder.

Prof. Dr. Nusret Aras (Ankara Üniversitesi Rektörü): Benim üniversitemde herhangi bir karışıklık yok. Yasa değişikliği ve YÖK'ün "Türbanlılara izin verin" genelgesi de bizim eski uygulamalarımızda farklı bir değişiklik yapmamıza neden olmamıştı. Türbanlı öğrenci almadık, almıyoruz ve almayacağız.

Prof. Dr. Uğur Erdener (Hacettepe Üniversitesi Rektörü): Hepimiz bu konuda yapılacak olan düzenlemeyi bekliyoruz. 2547 sayılı YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesi değişmedikçe öğrencilerin türbanla girişinin önü açılamaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber