Okulların zil sesleri 5 saniye ile sınırlı tutulacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Mayıs 2008 09:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Okul zili dinlendirecek

Milli Eğitim Bakanlığı okullarda çalınan zilin yeni kurallarını açıkladı: Zil zezi insanları dinlendirecek melodilerden seçilecek

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) çevre ve gürültü kirliliğine savaş açtı. Bakanlık, çevre kirliliğine karşı duyarlılık oluşturmak amacıyla Türkiye'deki tüm eğitimcilerin ve öğrencilerin 4 Haziran'da su havzalarında temizlik yapması için ?Temiz Sular Temiz Türkiye' kampanyası başlattı. Bakanlık, çevreye etki eden gürültü kirliliğine de dikkat çekerek, tüm okullardan zil seslerinin 5 saniye ile sınırlı tutulmasını ve ses seviyelerinin düşürülmesini istedi.

Okullara yollanan genelgede, okul zillerinin çevresel gürültü kirliliği oluşturduğu belirtildi. Gürültünün insan sağlığı üzerine olumsuz etkilerinin olduğuna işaret edilen genelgede, şöyle denildi: ?Yerleşim yerlerindeki toplu yaşam alanlarında yer alan, eğitim kurumlarımızın da bu anlamda çevreye ve vatandaşlarımıza karşı sorumlulukları bulunduğu açıktır. Bakanlığımıza bağlı okul ve kurumlarımızın, eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürürken çevre ve gürültü kirliliğine sebep olmaması son derece önem arz etmektedir.?

Genelgede okulların gürültülü zil seslerinin çevreye olan zararını ortadan kaldırmak, ?huzur ve sükûneti' sağlamak amacıyla bir dizi önlem alındığı bildirildi. Okullarda zil sesleriyle ilgili uygulanması istenen yeni kurallar:

Gürültülü zil seslerinin seviyesi, çevreyi rahatsız etmeyecek düzeye indirilecek.

Zillerin çalma süresi beş saniyeyle sınırlandırılacak.

Eğitim saatleri dışında, tatil günlerinde zil sesleri kapatılacak.

Okulların açık alanlarında yapılan her türlü tören ve konuşmalarda, seslendirme cihazlarının sesi çevreyi rahatsız etmeyecek şekilde ayarlanacak.

Zil insanları dinlendirecek, gürültü yaratmayacak melodilerden seçilecek

Okullarda, okul çevresini rahatsız edecek düzeyde hoparlör sistemiyle yapılan duyuru ve ilanlara da artık izin verilmeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber