19 Mayıs 2008'den Önemli Gündem Başlıkları

Haber Giriş : 19 Mayıs 2008 09:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 MAYIS COŞKUSU

-19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanıyor.

-Kutlamalar kapsamında ilk tören Anıtkabir'de yapılacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve beraberindeki devlet erkanı, Ulu Önder Atatürk'ün mozolesine çelenk koyacak ve Cumhurbaşkanı Gül, özel defteri imzalayacak.

-Anıtkabir'deki törenin ardından Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda tören düzenlenecek. Samsun ve Selanik'ten getirilen bayrak ve toprak, Cumhurbaşkanı Gül'e sunulacak. (Saat:09.00/10.00)

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, gözündeki rahatsızlık nedeniyle 19 Mayıs programlarına katılamayacak. Erdoğan'ı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek temsil edecek.

-Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve beraberindeki gençlik temsilcileri, Cumhurbaşkanı Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından ayrı ayrı kabul edilecek. (Saat:15.00/12.30)

-İstanbul'daki kutlamalar, Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayacak ve İnönü Stadı'ndaki törenle devam edecek. (Saat:09.30/10.00)

-ÖĞRENCİ KONSEYİ BAŞKANLARI KÖŞK'TE

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki üniversite öğrenci konseyi başkanlarını Çankaya Köşkü'nde kabul edecek. (Saat:17.00)

-RTÜK'TEN GENÇLİK ŞÖLENİ

-RTÜK ve Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Medya Okuryazarlığı Projesini ve Akıllı İşaretler Uyarı Sistemini gençlere tanıtmak amacıyla gençlik şöleni düzenleniyor.

-Şölenin açılışına Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de katılıyor. (Saat:14.30)

-DSP LİDERİ SEZER: ?SOLU İKİ KOLDAN BÜYÜTMEK TÜRKİYE'NİN GERÇEĞİ?

-DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, solun yüzde 20'ye mahkum edilmemesi gerektiğini söyledi. Sezer, ?Geçtiğimiz dönemde yaşadıklarımız solu yüzde 20'lerde tuttu. Hedefimiz bu olmamalı. Hedefimiz yüzde 47'nin mutlaka azalması ve o rakamlara solun çıkmasını sağlamak olmalı? dedi.

-Sezer, ?Bizim geçmişte yüzde 40'lara varan oy alabildiğimiz bazı yerlerde, birlikte yüzde 20'yi alamadık. Bunu iyi değerlendirmek lazım. CHP ile kavga etmeyeceğim. Buna gerek de yok. Ama solu iki kanattan büyütmek herhalde Türkiye'nin gerçeğidir ki 22 Temmuz seçimleri bunu ortaya koydu" diye konuştu.

-BAKAN ŞİMŞEK'TEN TARTIŞMALI KREDİ AÇIKLAMASI

-Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Bankası'nın stratejik işbirliği kapsamında Türkiye'ye 6.2 milyar dolar kredi verilmesi ve söz konusu kredinin Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'tan çekildiği güne rastlaması tartışmalarına yanıt verdi. Şimşek, kredinin ülkenin kalkınma stratejisine odaklandığını, TSK'nın faaliyetleriyle herhangi bir ilgisinin bulunmadığını söyledi.

-MARGARİN ÜRETİCİLERİ: "TRANSYAĞ SORUNU ÇÖZÜLDÜ ARTIK TÜKETİCİYE RAHATLIKLA YAĞ ÇEKEBİLİRİZ"

-Tüketicileri margarin kullanımı konusunda bilinçlendirme hedefiyle kampanya başlatan Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği'nin Başkanı Metin Yurdagül, ?Türkiye'de margarinin yüzde 92'sini üreten derneğimiz üyeleri tümüyle margarin ürünlerinde transyağ kullanımını yüzde 1'in altına indirdi. Böylece AB standartlarına kıyasla çok daha düşük bir orana ulaştık. Tüketiciler margarine güvensinler ve kullanmakta tereddüt etmesinler? dedi.

-Yurdagül, sadece kahvaltılık margarinde değil, MÜMSAD üyesi kuruluşların ürettiği margarinin kullanıldığı tüm gıda ürünlerinde de transyağ sorunu ve riskinin yaşanmayacağını belirtti.

-ÇÖPTEN EKONOMİYE 175 MİLYON YTL KATKI

-ÇEVKO, son üç yılda atıkların geri dönüşümü yoluyla ekonomiye 175 milyon YTL kazandırdı.

-Türkiye'nin bu konuda Avrupa'nın çok gerisinde olduğunu belirten ÇEVKO Genel Sekreteri Mete İmer, 3 bin 215 belediyeden sadece 11'inde düzenli depolama yapıldığını, Türkiye'de halen bir kompost tesis bulunmadığını kaydetti. İmer, atık yönetiminde Avrupa standartlarına tam uyum için yapılması gereken toplam yatırımın ise 25-30 milyar dolar arasında olduğunu söyledi.

-İmer, 600'e yakın işletmenin 280 bin 707 ton ambalaj atığının geri kazanım yükümlülüğünü üstlendiklerini, 2008 sonuna kadar hedefledikleri geri kazanım miktarının yüzde 77'sine ulaştıklarını belirtti.

-TZD GENEL BAŞKANI YETKİN: ?ÖNLEM ALINMAZSA GIDA FİYATLARI ASTRONOMİK DÜZEYLERE ÇIKAR?

-Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'nin bu yıl 2007'deki gibi bir kuraklık görmediğini, ancak tarım ürünleri açısından benzer bir süreç yaşadığını vurguladı. Yetkin, önlem alınmazsa Ramazan ayının da yaklaşmasıyla başta baklagiller olmak üzere tarım ürünü fiyatlarının ?astronomik? düzeye çıkacağını, söz konusu süreçte Türkiye'nin ithalat ve ihracat dengesinin aleyhte gelişeceğini kaydetti.

-Yetkin, ?Türkiye'nin normal koşullarda kuraklık olmasa dahi 2006'daki üretimi yakalaması ve bu üretimi elde etmesi zor gözüküyor. Maliyeti yüksek ama üreticinin elinden çıkan fiyat düşük olduğu için sürekli çiftçinin aleyhine işleyen bir süreci geçiriyoruz? dedi. Yetkin, bu yıl Güneydoğu Anadolu'daki kuraklığın getirdiği verimsizlik nedeniyle bakliyat üretiminde ciddi azalma ve daralma yaşanacağını dile getirdi.

-OKULDA ZEHİRLENMEYE İNCELEME

-Aksaray Anadolu Öğretmen Lisesi'nde yatılı olarak kalan 33 öğrenci, 14 Mayıs'ta zehirlenme şüphesiyle hastaneye gönderildi. Milli Eğitim Bakanlığı konu ile ilgili Aksaray Valiliği'nin inceleme başlattığını bildirdi.

-MEB, ARSA ALAMADI BÜTÇEYİ TAŞINABİLİR OKULA AKTARDI

-Milli Eğitim Bakanlığı, okul yapılması için kamulaştırılacak arsalar için ayrılan 50 milyon YTL'nin ancak 9 milyon 960 bin YTL'sini kullanabildi. Bakanlık, kullanamadığı bütçeden 20 milyon 20 bin YTL'yi ise taşınabilir okullar için aktarmak zorunda kaldı.

-2010'DA YARALANMA VE ZEHİRLENMEYE 30 BİN KURBAN

-Türkiye'de kazalar, yaralanmalar ve zehirlenmeler nedeniyle 2010 yılında yaklaşık 30 bin kişinin hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor. Yıllara göre artış gösteren ölüm sayısının 2020 yılında 33 bine, 2030 yılında ise 37 bine çıkması bekleniyor.

-FERHAN ŞENSOY BAŞKENT SAHNESİNDE

-Oyuncu ve yazar Ferhan Şensoy, kendisinin kaleme aldığı iki oyunla Başkentin konuğu olacak. Ankara Devlet Tiyatrosu Şinasi Sahnesi'nde Ankaralı tiyatroseverlerle buluşacak olan Şensoy, izleyicisini iki oyunuyla 4 kez selamlayacak.

İYİ GÜNLER DİLERİZ?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber