Sigara yasağı başladı, ilk gün neler yaşandı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Mayıs 2008 12:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapalı mekanlarda sigara yasağı bugün başladı. Sigara içmek için park ve bahçelere giden vatandaşlardan bazıları yasağı eleştirirken bazıları destek verdi.

Sigara izmaritini yere atan bir vatandaş, 20 YTL para cezası ödenmesi gerektiğinden habersiz olduğunu belirtti. "Bilmiyordum, bundan sonra dikkat ederim. Ama illa ki arada bir kaç tane gider" diyen vatandaşın ve diğerlerinin yere attığı izmaritleri toplayan temizlik görevlisi ise yerlerden toplayacakları izmarit sayısının azalmasından ötürü yasağı desteklediklerini söyledi.

Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun bugün yürürlüğe girdi. Kanun kapsamında, kapalı mekanlarda sigara yasağı uygulaması başladı. Lokanta, kahvehane, kafeterya gibi yerlerde ise yasak 2009 yılında başlayacak. Fakat sigara tiryakileri bugün itibariyle; kamu hizmet binaları, koridorlar dahil olmak üzere eğitim, sağlık, kültürel, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içemeyecek.

Taksiler dahil, toplu taşıma araçlarında yasak uygulanacak. Okul öncesi eğtim kurumları, dershaneler, özel eğtim ve öğretim kurumları dahil, ilk ve ortaöğretim kurumlarının kültür ve sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanları yasak kapsamında olacak. Bunlarla birlikte yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinde, cezaevlerinde, şehirlerarası ve uluslararası yolcu taşıyan deniz yolu araçlarının güvertelerinde sigara içilebilecek alanlar oluşturulacak. Otellerde ise sigara içilebilecek odalar aynı katta toplanacak.

TİRYAKİ SOYİSİMLİ VATANDAŞ, CEZA ÖDEMEMEK İÇİN İZMARİTİ ÇÖPE ATTIĞINI SÖYLEDİ

Uygulanacak bu yasaklar bir kısım vatandaştan tepki toplarken, bir kısım vatandaştan ise eleştiri aldı. Sigara içimek için parka gelen Mevlüt Tiryaki isimli vatandaş, yasaktan haberdar olduğunu belirtti. Günde 1 paket sigara içtiğini söyleyen Tiryaki, yasağın bir sene sonra genişlemesi ile sigarayı da bırakmaya çalışacağını aktardı. Tiryaki, ceza almamak için sigara izmaritini çöpe atmaya dikkat ettiğini de sözlerine ekledi.

İZMARİTİ YERE ATAN VATANDAŞ: "BUNDAN SONRA DİKKAT EDERİZ AMA İLLA Kİ BİR İKİ KAÇAMAK OLUR"

Ayakkabı boyacılığı yapan 23 yaşındaki Abdullah Özer ise günde 1 paket sigara içtiğini anlattı. Yasaktan haberi olduğunu söyleyen Özer, "Diyelim kişi kahveye gidecek, kağıt oynayacak ama sigara içemeyecek. Böyle olur mu ? Ya bunu kökten kurutsunlar, üretimine izin vermesinler ya da serbest bıraksınlar" diye konuştu.

Özer, sigara izmaritini yere attığının hatırlatılması üzerine ise bunun cezasının olduğunu bilmediğini belirtti ve ekledi: "Bundan sonra tabii ki dikkat ederiz ama arada bir iki kaçamak illa ki olur. Ben yapmazsam başkası yapacak. Bin kişiden yüz kişi yapar" dedi.

YERDEKİ İZMARİTLERİ TEMİZLEYEN GÖREVLİ, YASAĞA TAM DESTEK VERİYOR

Yasaktan haberi olmayan diğer kişilerin yerlere attığı sigara izmaritlerini toplayan parkın temizlik görevlisi ise yasağa destek verenlerden. Pek çok kişinin izmaritleri yere attığına dikkat çeken görevli, yasakla birlikte temizleyeceği izmarit sayısının da azalacağı düşüncesinde.

Bazı vatanaşlar da yasağa destek olduklarını, sigarayı bırakmaları için bir vesile olacağını düşündüklerini belirtti.

TAKSİ ŞOFÖRÜ: "MÜŞTERİYİ UYARIRIZ, UYMAZSA İNDİRİRİZ"

Yasağın uygulanacağı alanlardan biri de taksiler. Sigara içtiğini söyleyen taksi şoförü ise zor olmakla birlikte yasağa uyacağını ve takside sigara içmeyeceğini söyledi. Şoför, müşterinin sigara içmek istemesi ihtimalinin hatırlatılması üzerine ise, "Arkada da içirmeyeceğiz. Müşteri içerse uyaracağız. Olmadı yolcuyu indireceğiz" şeklinde konuştu. Bir başka taksi şoförü ise yasağa uyacağını ama çok da doğru bulmadığını aktardı.

Otobüs şoförlüğü yapan bir başka vatandaş, dinlenme yerlerinin dışında sigara içerken kameralara yakalandı. Daha önce de yolcuları rahatsız etmemek için otobüste sigara içmediklerini anlatan vatandaş, kapalı mekanlardaki sigara yasağının kendini de zorlayacağını aktardı.

Bir başka vatandaş ise sigara yasağına karşı olduğunu söyledi. "Uygulama ile sigara içenler restoran ve kafelere gitmez" diyen vatandaş, sigara içen kişilerin de düşünülmesi gerektiğini savundu. Vatandaş, sigarayı bırakma noktasında para cezalarının kendisini yıldıramayacağını öne sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber