Birkaç yıl içinde rahmi ve yumurtalığı olmayan kadınlar da anne olabilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Mayıs 2008 10:29, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Kadınların doğuştan kaynaklanan nedenlerle ya da kanser gibi sonradan oluşan hastalıklar sebebiyle anne olamaması tarihe karışıyor. Artık kısırlık ve tüp bebek uygulamalarının yanı sıra rahim ve yumurtalık nakli yapılarak binlerce kadın, çocuk sahibi olabilecek.

İsveçli bilim adamları, koyun ve maymunlar üzerinde yaptıkları çalışmaları başarıyla sonuçlandırdı. Rahim nakli yapılan beş koyundan dördü gebe kaldı. İsveç'te nakil konusunda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Mats Brannstrom, 3 yıl içinde rahim naklinin insanlarda da gerçekleşebileceğini söylüyor. Brannstrom, hayvanlar üzerinde başarıyla tamamlanan nakil işleminin, rahminde rahatsızlık olan ya da rahmi alınan kadınların hamile kalabilmeleri için büyük bir umut olduğunu belirtiyor. Zira, bugüne kadar başarılı bir rahim nakli gerçekleştirilememişti. 2000 yılında rahim nakli ilk kez Suudi Arabistan'da denenmiş, ancak hastanın vücudu 2 ay sonra rahmi reddetmişti. Ayrıca rahim naklinin gerçekleşmesiyle birlikte taşıyıcı anne konusunda ortaya çıkan hukukî ve psikolojik sorunların da önüne geçilmiş olacak. Öte yandan klinik çalışmalarda tek yumurta ikizleri üzerinde denenerek olumlu sonuçlar veren yumurta nakli de çocuk sahibi olamayan kadınların yüzünü güldürecek. Böylece kısır kadınların yanı sıra hem ilerleyen yaşlarda hamile kalmak isteyen hem de menopozunu geciktirmek isteyen kadınlar genç yaştaki yumurtalarını dondurarak gelecekte tekrar kullanabilecek.

Nakil için sırada bekliyorlar

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği tarafından düzenlenen 'Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nde Türkiye'de ilk kez rahim nakli tartışıldı. Doğuştan rahmi olmayan ya da daha sonra çeşitli nedenlerle rahmini kaybeden birçok kadının nakil için sırada beklediğini aktaran bilim adamları, birkaç yıl içinde operasyonların insanlara uygulanabileceğini açıkladı. Bu operasyon sayesinde hamile kalabilecek kadının bir ya da iki çocuk sahibi olması beklenecek. Daha sonra da, vücudun kabul etmesi için kullanılan ilaçların ağır olması nedeniyle, rahim vücutta tutulmayıp, çıkarılacak.

Rahmi olmayan kadınların çocuk sahibi olabilmek için taşıyıcı anneliğe başvurduğunu ifade eden Prof. Dr. Mats Brannstrom, bu durumun belli zorlukları da beraberinde getirdiğini vurguluyor. Birçok ülkede etik ve dinî nedenlerle taşıyıcı anneliğin yasal olmadığına dikkat çeken Brannstrom, İngiltere'de halen 15 bin kadının rahimsiz yaşadığını ve her yıl bunların 200'ünün taşıyıcı anneler yoluyla çocuk sahibi olduğunu belirtiyor.

Yumurta nakliyle de anne olacaklar

Amerika'da yumurta nakli konusunda çalışmalar yapan Prof. Dr. Sherman Silber, menopoza giren ya da tüp bebek denemeleri başarısızlıkla sonuçlanan kadınların yumurta nakliyle anne sahibi olabileceğini bildiriyor. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş da gelecekte yumurtalık ve rahim naklinin birlikte gerçekleştirilebileceğini söylüyor. Günümüzde birçok kadının genç yaşta çocuk sahibi olmak istemediğini vurgulayan Tıraş, "Nakille birlikte 25 yaşında yumurtasını donduran bir kadın 45 yaşında kendi yumurtasıyla hamile kalabilecek. Üstelik çocuk sahibi olmanın yanı sıra kadınlar bu yöntemle menopozlarını da geciktirebilecek." diye konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber