Sigara yasağı tiryakileri kapı önüne çıkardı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 20 Mayıs 2008 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara yasağı tiryakileri kapı önüne çıkardı

Kapalı alanlarda sigara içmeye son veren düzenlemenin ilk gününde vatandaşların kurallara uyduğu görüldü. Yasak, en çok kullanmayanları memnun ederken tiryakiler, sigaralarını işyerlerinin önüne çıkarak içebildi. Sigara yasağı yurtdışında da ilginç değerlendirmelere yol açtı. İngiliz The Guardian gazetesi birinci sayfadan verdiği haberde "Türkiye'nin 'tiryakiler ülkesi' imajı yok olmaya mahkûm." yorumunu yaptı.

Sigaranın ardından

Kamu alanlarında ve kapalı mekânlarda sigara içmeyi büyük ölçüde yasaklayan düzenlemenin ilk günü sakin geçti. Yasak, vatandaşlar tarafından büyük ölçüde benimsenirken en fazla sigara kullanmayanlar memnun oldu. Çalışan vatandaşlar, dün sigara içmek için işyerlerinin önüne çıktı. Ancak izmariti sokağa atmak da yasak olduğu için küllük sorunu yaşandı. İstanbul'da şehir hatları seferi yapan vapurlarda bazı tiryakilerin sigara içtiği görülürken yolcular içenlere tepki gösterdi. Zabıta görevlileri de yaklaşık 10 kişiye 62 YTL ceza kesti. Sigara yasağının başlangıç tarihinin 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'na denk gelmesi kutlamalara da yansıdı. Yurt genelindeki kutlamalarda gençler ellerinde taşıdığı pankartlarla 'sigaraya hayır' çağrısı yaptı. Düzenleme yurtdışında da ilginç değerlendirmelere konu oldu. İngiliz The Guardian gazetesi, sigara yasağının "milyonlarca Türk için çok büyük bir kültürel şok olacağı"nı belirterek, "Türkiye'nin 'sigara tiryakileri ülkesi' imajı yok olmaya mahkum" yorumunu yaptı. Öte yandan yasağın açık alanlardaki restoran ve kafelerde bir yıl sonra uygulanacak olması tartışmalara sebep oldu. Alışveriş merkezleri, bu ayrımın haksız rekabete yol açtığını ileri sürdü.

Dünya Sağlık Örgütü Ulusal Tütün Kontrol Programı Sorumlusu Dr. Toker Ergüder, toplumun yüzde 85'inin, kapalı alanlarda sigara içme yasağına destek verdiğini söyledi. Dünyada 15 ülkenin kanunla sigara içme yasağı getirdiğini kaydeden Ergüder, şunları söyledi: "Mart başında yaptığımız araştırmaya göre toplumun yüzde 85'i, yasağı destekliyor. Sigara içenlerin de yüzde 63'ü kanuna destek veriyor. Bu hiçbir ülkede görülmemişti. Karar, hükümetin halkına değer verdiğini gösteriyor."

Kapalı mekanlarda sigara içilmesini yasaklayan kanun dünden itibaren yürürlüğe girdi. Kanun ile kamu hizmet binalarıyla her türlü eğitim, sağlık, spor ve eğlence yerlerinin kapalı alanlarında sigara içilmesi yasaklandı. Bütün toplu taşıma araçları ve binalara 'Burada Sigara İçilmez, Cezası 62 YTL' yazılı levhalar asıldı. Kapalı alanlarda sigara içme yasağıyla birlikte, yere izmarit atanlara da 23 YTL para cezası getirildi.

Bırak sigarayı, iç çayı

Sigara yasağına destek veren Rize Dernekler Federasyonu, 'Bırakalum sigarayı, içelim Rize çayu' kampanyası başlattı. Kadıköy İskele Meydanı'nda Rize Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Ahmet Yurtman tarafından başlatılan kampanya çerçevesinde vatandaşlara bedava çay dağıtıldı. Sigarayı Bırakma Merkezi de kampanyaya destek verdi. Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan verilere göre, Türkiye'de son 20 yılda sigara tüketimi yüzde 80 arttı. Türkiye'de 18 yaş üstü erişkinlerin yüzde 33,4'ü sigara kullanıyor. Türkiye'de tüm ölümlerin yüzde 23'ü sigaraya bağlı hastalıklardan kaynaklanıyor.

Vapur da sigaramı içerim, cezamı da öderim

Yasağa rağmen İstanbul'da şehir hatları vapurlarında bazı tiryakiler sigara içti. Vapurlarda kalkış sırasında sigara içme yasağını hatırlatan anonslar yapıldı. İDO'nun Eminönü-Kadıköy seferini yapan vapurdaki görevlilerden biri şunları kaydetti: "Vatandaşları, 'sigara içmek yasak' diye uyarıyoruz. 'Tamam, cezamız neyse öderiz, vapurda sigara içeriz.' diye tepki gösterenler oluyor. Bu durumda iskelede görevli ekiplerin yanına götürerek cezalarını kestiriyoruz. Bugün yaklaşık 10 kişiye ceza kestik."

The Guardian: Türkiye'nin 'sigara tiryakileri ülkesi' imajı yok oluyor

Türkiye'de 19 Mayıs itibarıyla yürürlüğe giren sigara yasağı, yurtdışında da dikkat çekti. İngiliz The Guardian gazetesi, sigara yasağının milyonlarca Türk için çok büyük bir kültürel şok olacağını iddia ederek, "Türkiye'nin sigara tiryakileri ülkesi imajı yok olmaya mahkum." yorumunu yaptı. The Guardian gazetesi, 'İsteksiz Türkler, sigara yasağına hazırlanıyor' başlıklı haberinde, "On yıllarca, Türkiye'deki barları, lokantaları ve işyerlerini dolduran sigara dumanı, camileri ve tarihî yapıtlarının nefis mimarisi kadar ülkenin kültürel manzarasının önemli bir özelliği oldu." yorumunu yaptı. "Ancak artık Türkiye halka açık yerlerde sigaranın tamamen yasaklanması yolundaki uluslararası üslubu izlemeye hazırlanırken sigara tiryakileri ülkesi olarak imajı yok olmaya mahkum gibi." diye yazan gazete, yasağın sigara yakmaya alışık olan milyonlarca Türk için kültürel şok olacağını savundu. Haberde, 70 milyon nüfuslu Türkiye'de çocukların yüzde 11,7'sinin sigara içtiği anlatıldı. Londra, Anka

Güne bir bardak greyfurt suyuyla başlayın, sigara isteğiniz azalsın

Uzmanlara göre, sigaradan kurtulmak için 7 günlük mücadele yeterli. Sabahları diş fırçalama, iyi bir kahvaltı, güne bir bardak greyfurt suyuyla başlamak sigara içme arzusunu azaltırken nikotinin vücuttan atılmasını da kolaylaştırıyor. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Yard. Doç. Dr. Ruhuşen Kutlu, Türkiye'de yılda yaklaşık 100 bin, dünyada ise 4 milyondan fazla kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin hasta ve sakat kalmasına yol açan sigaranın ciddi bir yasak kapsamına alındığını söyledi. Bu yasağın dünyanın en tehlikeli bağımlılık yapan maddelerinin başında gelen sigaradan kurtulmak için büyük fırsat olduğunu ifade eden Kutlu, sigarayı bırakmanın zor olacağını, ancak cesaretle bunun başarılabileceğini belirtti. Kutlu, sigaranın yavaş yavaş bırakılamayacağını belirterek, yapılan araştırmalara göre aniden bırakmada başarı oranının yüzde 81,5, azaltarak bırakmada başarı oranının ise yüzde 5,7 olduğuna dikkat çekti. Konya, aa

Bakanlığın telefonları kilitlendi

Kapalı alanlarda sigara içme yasağının başladığı dün sabahtan itibaren Sağlık Bakanlığı'nın telefonları kilitlendi. 19 Mayıs resmî tatil olmasına rağmen vatandaşlar yasaklar konusunda Tütün İrtibat Merkezi'ni soru yağmuruna tuttu. Tiryakiler daha çok para cezalarının miktarını sordu.

'Dumansız Türkiye' sloganıyla haftaya başlayan vatandaşlar cezalar ve uygulamayı merak ediyor. Kanunun uygulanmasında yaşanacak sorunları gidermek için Sağlık Bakanlığı çağrı merkezi kurdu. İrtibat merkezine 'Evimde sigara içebilir miyim? Kahvehanede sigara içmek yasak mı? Yere izmarit atana ceza ne kadar?' gibi çok sayıda soru geliyor.

Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla il sağlık müdürlükleri bünyesinde, mesai saatleri içerisinde faaliyet göstermek üzere irtibat merkezleri kurulacak ve tiryakiler yasaklar hakkında bilgilendirilecek. İrtibat merkezi, cezalar konusunda da yönlendirme yapacak. Vatandaşlar, sigara yasağıyla ilgili merak edilenleri Tütün İrtibat Merkezi'nin 0 312 585 12 75-0 312 585 12 76 telefonlarından, 0 312 585 12 91 numaralı fakstan ve [email protected] posta adresinden öğrenebilecek. Hasan Bozkurt, Ankara

Yasin Kılıç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber