ÖTV'nin yarısı belediyeye

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Mayıs 2008 11:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Deli Dumrul vergileri yeniden şekillendirilerek gündeme getiriliyor!

Şebnem HOŞGÖR

Şehirde yaşayanların nefes alsa vergi ödemesini öngören, bu yüzden kamuoyunda Deli Dumrul vergileri olarak bilinen ?Belediye Gelirleri ve İl Özel İdaresi Kanunu?nda değişiklik yapan yasa tasarısı yeniden şekilleniyor. Buna göre yerel seçimler öncesi belediyelere kaynak aktarma telaşına düşen hükümet, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV'nin yarısını belediyelere aktaracak.

Kamuoyunda ?Deli Dumrul? düzenlemesi olarak bilinen yasa tasarısının kentli vatandaşa yeni mali külfetler getirecek düzenlemelerinden vazgeçtiğini açıklayan hükümet, bu ?geri adımın? ortaya çıkarttığı kaynak açığını, akaryakıt üzerinden alınan ÖTV gelirleri ile kapatacak.

Çıkarılacak yasa ile akaryakıt üzerinden alınan ÖTV gelirlerinin yüzde 50'si belediyelere pay olarak aktarılacak. Böylece kentlinin yanı sıra, köylü de alacağı her 1 litre akaryakıt ile belediyelerin gelirlerinin artmasına destek olmuş olacak.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Belediye Gelirleri ve İl Özel İdaresi Kanunu'nda değişiklik yapan yasa tasarısının TBMM Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında, tasarının vergi, katılım payı, geçici kullanım harcı adı altında belediye sınırları içinde yaşayan vatandaşa pek çok yeni mali külfet getirdiğini kabul edip, ?vatandaşa yük getirmeyecek? bir düzenleme yapılması için tasarının alt komisyona havale edilmesini istedi.

Tasarı hükümetin talebi doğrultusunda alt komisyona havale edilirken Bakan Atalay, çıkartılacak yasa ile genel bütçe vergi gelirleri üzerinden mahalli idarelere aktarılan kaynak miktarının, yıllık bazda yaklaşık 4 milyar YTL artırılarak, 13 milyar YTL'den yaklaşık 17 milyar YTL'ye çıkarılacağını söyledi. Atalay, muhalefetin ?Peki belediyelerin gelirini artırmak için nereden kaynak bulacaksınız?? şeklindeki soruları üzerine ise, tasarının akaryakıt üzerinden alınan ÖTV gelirlerinin yüzde 50'sinin belediyelere aktarılan kaynak havuzuna dahil edilmesini öngördüğünü anımsatarak, ?Artışlar o şekilde olacak? açıklamasını yaptı.

Köylüler de ödeyecek

Atalay böylece tasarının, belediyelere aktarılacak vergi gelirleri kapsamına akaryakıt üzerinden alınan ÖTV'nin de eklenmesine ilişkin hükmünün aynen korunacağı mesajını vermiş oldu. Buna göre tasarı yasalaştığında, sadece kentliler değil köylüler de belediyelerin gelirlerinin artırılmasına katkıda bulunmuş olacak.

İçişleri eski Müsteşarı ve Devlet eski Bakanı Bekir Aksoy, ?Asıl deli dumrul şimdi başlıyor. Eskiden hiç olmazsa belediye sınırları içinde yaşayanlar hizmet aldıklarında bu vergileri ödeyecekti. Şimdi köylüsü kentlisi tüm vatandaşlar belediyelerin gelirlerini artırmak için cebinden para ayıracak? değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de toplam vergi gelirlerinin yüzde 26'sı ÖTV'den sağlanıyor. ÖTV gelirlerinin yüzde 57'sini ise akaryakıttan alınan ÖTV oluşturuyor. Hükümet bu yıl akaryakıttan 25.6 milyar YTL ÖTV geliri elde etmeyi hedefliyor. Yılın ilk 4 ayı itibarıyla 7.3 milyar YTL akaryakıttan ÖTV sağlandı. Yılsonu gelir hedefine göre Türkiye, her ay yaklaşık 2 milyar YTL'lik akaryakıt ÖTV'si ödüyor. Eğer yasa Haziran'da çıkarsa, belediyelere bu yıl için yaklaşık 12 milyar YTL'nin yarısı kadar yani 6 milyar YTL pay aktarılabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber