Adres kayıt sistemi nedir

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Mayıs 2008 09:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tolga Şardan

Vatandaşların TC kimlik numaraları üzerinden adreslerine ve kimlik bilgilerine ulaşılacak. Kimlik Paylaşım Sistemi'ne bağlı olmayan kuruluşlar, kimlik ve ikametgâh istemeye devam edecek

Vatandaşlardan, muhtarlıklardan almak zorunda kaldıkları ikametgah ilmühaberi ile nüfus cüzdanı örneği istenmeyeceğine ilişkin genelge nasıl uygulanacak, hayatımıza neler getirecek? İşte, soru yanıtlarla genelgenin içeriği:

İlgili genelge neyi öngörüyor?

- Adres Kayıt Sistemi'ne ilişkin genelgeye göre kamu kurum ve kuruluşlarında işlem yaptıracak vatandaşlardan, muhtarlıklardan aldıkları nüfus cüzdanı örneği ve ikametgâh ilmühaberi artık istenmeyecek.

MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) veri tabanı kullanılarak vatandaşların TC kimlik numaraları üzerinden adreslerine ve kimlik bilgilerine ulaşılacak. Halen binden fazla kamu kurum ve kuruluşu, Kimlik Paylaşım Sistemi'ni (KPS) kullanarak veri tabanına ulaşabiliyor.

KPS nedir?

Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) nedir?

- KPS, İçişleri Bakanlığı'nca vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak, işlemlerde sürat ve etkinliği sağlamak, nüfus hizmetlerindeki bürokrasiyi tamamen ortadan kaldırmak amacıyla uygulamaya konuldu.

Bugün, birçok kurum ve kuruluş, yasal sınırlar içinde yapılan ikili anlaşmalar ile KPS'den bilgi alıyor.

KPS nerede kullanılıyor?

- KPS'ye bağlanan kurumlar nüfus kayıt örneklerini doğrudan ve anında sağladıklarından, vatandaşların nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdan örneği gibi belge isteme talepleri sona erdi.

Sahteciliğe engel

Milli Eğitim Bakanlığı'nın OKS başvuruları ile açık lise ve öğretmen alımı başvurularının kabulü ve ÖSYM'nin ÖSS ve diğer sınavlarındaki kimlik bilgileri de artık KPS'den elde ediliyor. Vatandaşların TC kimlik numaraları yapacakları işlemlerde yeterli olacak.

Uygulamanın ne faydası olacak?

- Uygulamayla, vatandaşların özellikle kamu kurum ve kuruluşlarındaki elektrik, su, doğalgaz aboneliği, eğitim ve öğretim kurumlarındaki kayıt işlemleri, ehliyet, nüfus cüzdanı gibi kimliklerin çıkarılması vb. işlemlerinde sahtecilik ve yanlışlık yapılması önlenecek.

Muhtar kalıyor

Örneğin, başka bir semtteki okula gitmek isteyen öğrencinin o semtteki muhtardan alabildiği ikametgâh ilmuhaberi kullanılamayacak. Öğrencinin TC kimlik numarasından hangi semtte oturduğu doğru biçimde ortaya çıkacak. Çeşitli suçlarda, güvenlik birimlerin ele geçirdiği sahte kimlik belgelerinin hazırlanmasının da önüne geçilecek.

KPS'yi kullanmayan kurumlarda işlemler nasıl olacak?

- KPS'yi kullanmayan veya henüz bilişim altyapısını oluşturmayan kurumlarda yapılacak işlemlerde, eskiden olduğu gibi yine muhtardan belge istenebilecek. Bu tür kurumların sisteme girmesi için herhangi bir süre sınırlaması yok. Kurumlar zaman içinde KPS'ye uyumlu hale gelecek.

Muhtarların durumu ne olacak?

- Muhtarlar, KPS'ye dahil olmayan kamu kurum ve kuruluşları ile özel firmalar için gerekebilecek durumlarda her iki belgeyi ve diğer belgeleri vermeye devam edecek. Muhtarların diğer görevleri de sürecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber