Bilgilerinizi kaptırmayın!

Kaynak : Takvim
Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kişisel bilgilerimizin, telefon numaralarımızın, mail adreslerimizin nasıl haraç mezat satıldığını, birer ticari emtia, bir kazanç kapısı haline geldiğini anlatmıştım. Bu bilgiler özellikle alışveriş yaparken toplanıyor. Mail adreslerimiz ise toplu 'yardım isteyen' mailler vasıtasıyla ele geçiriliyor.

Alışveriş yaparken marketlerde eğer kartınızı kullanıyorsanız bir uygulama ile karşılaşıyorsunuz. Kasiyerler ödemenizi aldıktan sonra, ya da önce kartınızı kendi ekranının yanındaki manyetik bölmeden de geçiriyor. Bu sayede size ait telefon, adres, e-mail, adres gibi kişisel bilgiler de o şirketin bilgi bankasına geçiyor. Daha sonra bunlar reklam amacıyla kullanılıyor.

Alışveriş yaparken isterseniz bu uygulamaya karşı çıkabilirsiniz. Yani kartınız sadece ödeme yapacağınız POS makinesinden geçirilir ve size geri iade edilir. Kasiyerleri takip ederek kendi ekranlarının yanındaki manyetik okuyucun geçirmelerine mani olabilirsiniz. Böylece bilgilerinizi kaptırmamış olursunuz. Sizi rahatsız eden reklam mesajlarından kurtulmuş olur, bilgilerinizin kötü niyetli kişilerin eline geçmesini de önlersiniz. Zaten sizin bilgilerinizi sizden izinsiz olarak kopyalamaları ve bunu reklam amacıyla kullanmaları ya da üçüncü şahıslarla paylaşmaları da hukuki değil.

Özellikle kimlik bilgilerinin kötü niyetli kişilerin eline geçmesi ciddi sorunları da beraberinde getiriyor. Kötü niyetliler bu bilgileri kullanarak dolandırıcılığa kadar varan suçlar işliyor ve sorumluluk üzerinize kalıyor. O yüzden bir firmaya ya da kuruluşa bilgilerinizi, nüfus cüzdan fotokopinizi verirken çok dikkatli davranın.

Faruk Erdem

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber