Cumhurbaşkanı Gül'den Yargı ve hükümete uyarı

Haber Giriş : 26 Mayıs 2008 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin ardından hükümet ve yargı arasında yaşanan gerilim üzerine bir açıklama yaparak, tartışmaların anayasanın temel ilkelerini, ulusal çıkarları ve itibarı, milli birlik ve beraberliği, ekonomik ve siyasi istikrarımızı zedelememesi uyarısında bulundu.

-Cumhurbaşkanı Gül, daha önce yaptığı görüşmelerinde kaygı, telkin ve tavsiyelerini muhataplarına açık bir şekilde ilettiğini ve temaslarının devam edeceğini belirterek, ?Siyasi ve hukuki tartışmaların halkımızın fedakarlığıyla sağlanmış olan istikrar, itibar ve kazanımlarımızın aşınmasına ve Türkiye'nin stratejik çıkar ve hedeflerinde ileride telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açmasına fırsat verilmemelidir? dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin ardından hükümet ve yargı arasında yaşanan restleşmeler üzerine bir açıklama yaparak, tartışmaların anayasanın temel ilkelerini, ulusal çıkarları ve itibarı, milli birlik ve beraberliği, ekonomik ve siyasi istikrarımızı zedelememesi uyarısında bulundu. Gül, ?Küresel ve bölgesel planda, önemli siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olunan bu kritik dönemde ülkemizde yaşanan olaylar ile ilgili siyasi ve hukuki tartışmaların halkımızın fedakarlığıyla sağlanmış olan istikrar, itibar ve kazanımlarımızın aşınmasına ve Türkiye'nin stratejik çıkar ve hedeflerinde ileride telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açmasına fırsat verilmemelidir? dedi.

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de son aylarda yoğunlaşan siyasi ve hukuki tartışmaları yakından izlediğini belirtti. Bütün demokrasilerde olduğu gibi, dinamik bir demokrasi olan Türkiye'de de, milleti ve dünyayı doğrudan ilgilendiren her konunun, toplumun bütün kesimlerince en geniş ve açık biçimde tartışılmasının doğal olduğu kadar, gerekli ve yararlı olduğunu ifade eden Gül, ?Bu tartışmalarda ortaya atılan görüşlerin geçerliliğini ve haklılığını ise nihayette kamuoyunun sağduyusu en isabetli biçimde tayin edecektir? dedi.

Söz konusu tartışmaların Anayasanın temel ilkelerini, ulusal çıkarları ve itibarı, milli birlik ve beraberliği, ekonomik ve siyasi istikrarı zedeleyebilecek boyutlara varmaması ve bunun gerektirdiği adap, usul ve düzeye özen gösterilmesinin, sorumluluk duygu ve bilincine sahip bütün kişi ve kurumlar için geçerli olan bir görev olduğunu vurgulayan Gül şunları kaydetti:

?Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi, son aylarda anayasal kurumlarımızın temsilcileriyle yaptığım düzenli görüşmelere ilaveten, TBMM'de temsil edilen veya TBMM dışında kalan siyasi parti liderleri ve başta ekonomik ve sosyal örgütler, basın ve düşünce kuruluşları olmak üzere sivil toplum temsilcileriyle ayrı ayrı veya birlikte bir dizi görüşme yapmış bulunuyorum.

Bu görüşmelerimde, yukarıdaki çerçevede çeşitli düşüncelerimi ve bunlara bağlı kaygı, telkin ve tavsiyelerimi muhataplarıma gayet açık bir şekilde iletmiş bulunmaktayım.

Bunların büyük bölümünü çeşitli vesilelerle yaptığım konuşmalar, yazılı açıklamalar ve demeçler yoluyla kamuoyu ile esasen paylaşmış olduğum malumdur. Bu vesileyle bir kez daha vurgulamak isterim ki, küresel ve bölgesel planda, önemli siyasi, ekonomik ve güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya olunan bu kritik dönemde ülkemizde yaşanan olaylar ile ilgili siyasi ve hukuki tartışmaların halkımızın fedakarlığıyla sağlanmış olan istikrar, itibar ve kazanımlarımızın aşınmasına ve Türkiye'nin stratejik çıkar ve hedeflerinde ileride telafisi mümkün olmayan tahribatlara yol açmasına fırsat verilmemelidir.

Temaslarım devam etmektedir ve edecektir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber