Çinkonun girmediği vücuda kanser girer

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Mayıs 2008 08:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

İnsanlardaki çinko eksikliğini ilk tanımlayan dünyaca ünlü bilim adamı Prof. Prasad çinkonun kanser oluşumunu önlemede de hayati önem taşıdığına dikkat çekiyor

KANSERLERİN büyük bir kısmı kronik inflamasyon nedeniyle oluşuyor. İnflamasyon, vücuttaki canlı dokuların bakteri, virüs istilalarına, ısınma, kızarma ve şişme şeklinde tepki göstermesi olarak tanımlanıyor. İşte çinko, bu bakımdan vücut için tam bir ?bodyguard' işlevi görüyor. Sadece saç dökülmesinin değil, kansere yakalanmanın yolu da çinko eksikliğinden geçiyor! Wayne State Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ananda Prasad 200 civarında enzim ve birçok hormonun üretiminde rol alan çinkonun insan vücudundaki eksikliğinin mucidi...

BAĞIŞIKLIK İÇİN ÖNEMLİ

Hint asıllı Prof. Prasad, Birinci Uluslararası Kanser ve Beslenme Kongresi'nde kanser ve çinko eksikliği arasındaki bağlantıya değindi. star'a konuşan Prof. Prasad, çinko araştırmalarıyla ilgili bilgiler verdi:

Çinko neden bu kadar önemli?

Bağışıklık sistemi hücreleri için... Çünkü vücuttaki hastalıklarla savaşan hücrelerin ?destek kuvveti' olan T hücreleri bu mineral sayesinde hayatta kalabiliyor. Bunlar, bizi hastalığa neden olan virüslerden koruyor.

Bağışıklık sistemi ve kanser arasındaki ilişki nedir?

Onlarca kanserin sebebi kronik inflamasyon. Yani halk arasındaki tabirle iltihabi hastalıklar. Uzun süre geçmeyen ya da sık sık nükseden inflamasyonu olan hastalar her an kansere yakalanma riskiyle karşı karşıya.

ANTİOKSİDAN ETKİ

ÇİNKONUN bu inflamasyonları önleyici etkisi var. Çünkü çok güçlü bir antioksidan. Kanserin bir başka temel nedeni ise bağışıklık sistemindeki yetersizlik. Bağışıklık sistemi zayıf kişiler önce inflamasyona ardından kansere maruz kalır. Çünkü bağışıklık sistemi hücreleri vücutta kanserle savaşan birliklerdir.

Lenfoma'da etkili

Ciddi çinko eksikliğinde T hücreleri yok oluyor, baş boyun ve yemek borusu kanseri için vücutta alarmlar çalmaya başlıyor. Eksiklik özellikle yemek borusunda tabakalaşma ve ardından kansere neden oluyor. Örneğin Hodkgin lenfoma (lenf kanseri türlerinden birisi) hastalarının hastalık taşımayan akrabalarında (çocukları, kardeşleri vs) çinko düzeyinin normalden yüzde 25 oranında daha düşük olduğu saptandı. Bu da çinko eksikliğinin bu hastalığa zemin hazırlayan bir faktör olma şüphesini getiriyor akla.

Deniz ürünleri bolca çinko barındırıyor

Hayvansal proteinlerin tamamı çinko açısından zengindir. Deniz ürünleri de buna dahil. Süt, yumurta, et, yoğurt, karaciğer, fasulye, bezelye ve fındık bol miktarda çinko içerir.

Sarı noktaya bağlı körlüğü azaltıyor

Başka hangi hastalıklara deva oluyor?

Sarı nokta hastalığı yaşlılıkta körlük yapar. Bu hastaların tek başına çinko kullanması sonucu sarı noktaya bağlı körlükte yüzde 25 oranında gerileme görüldü.10 yıl boyunca takip edildiler ve çok daha uzun da yaşadıkları saptandı. Ölümcül olabilen Wilson hastalığında, vücuttaki bakırı azaltmak için çinko terapisi kullanılır. Bir de bağırsakta emilim bozukluğuyla karakterize öldürücü, genetik bir hastalık var. Akdeniz ülkelerinde çok yaygındır. Bunda da çinko terapisi hayat kurtarıcı role sahiptir.

Vejetaryenler dikkat

Peki herkes çinko mu kullanmalı?

Kanser açısından risk faktörü sınıfında yer alan kişiler mutlaka almalı. Kimlerdir bunlar? Ailesinde prostat, kolon, yemek borusu ve baş boyun kanseri vakası olanlar; yaşam şekli ve diğer kronik hastalıkları vs nedeniyle bu hastalıklara eğilimi olanlar sayılabilir. Örneğin vejetaryenler ciddi bir çinko eksikliği tehlikesi altında. Günde 50 miligrama kadar alınmasının hiçbir yan etkisi yok. Uzun süre fazla alındığında vücutta bakır eksikliğine yol açıyor. En büyük yan etkisi de bu...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber