Beş yıldır rüşvet alan tarım personeli çetesi çökertildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 01:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İzmir Tarım Müdürlüğünde gıda sicil denetimlerinde usulsüzlük yapıldığı, bazı firmaların numunelerinin rüşvet karşılığında gıda kodeksine uygun çıkarıldığı iddialarına yönelik düzenlenen operasyon kapsamında 6'sı görevli 26 kişi gözaltına alındı .

İzmir Emniyet Müdürlüğünün yazılı açıklamasına göre, İzmir Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü görevlilerinin gıda denetimlerinde usulsüzlük yaptıkları, rüşvet karşılığı incelenen ürünlere "gıda kodeksine uygun" raporu verdikleri, bozuk olan numuneleri değiştirdikleri ihbarı üzerine Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri çalışma başlattı.

Mali Suçlar Büro Amirliği ekiplerinin yaklaşık 6 ay süren istihbarat çalışması ve teknik takibinin ardından zanlıların yakalanması için operasyon düzenlendi.

İzmir ile Ödemiş, Menderes ve Foça ilçelerinde gerçekleştirilen operasyonlarda İzmir Tarım İl Müdürlüğünde gıda mühendisi, ziraat mühendisi ve memur olarak görev yapan Ö.G, M.E.T, F.H, O.O, B.O.T. ve A.B'nin de aralarında bulunduğu 26 kişi " Örgütlü olarak usulsüzlük yapmak suretiyle, rüşvet alıp vermek, rüşvete aracılık etmek, haksız kazanç elde etmek, görevi kötüye kullanmak ve görevi ihmal" suçlamalarıyla gözaltına alındı.

İncelemeler sonucunda gıda üretimi yapan bazı firmalardan İl Tarım Müdürlüğü kontrol laboratuvarına analize gelen numune ürünlere müdahale edildiği, yeterliliği olmayan gıda ürünlerine istenilen seviyede analiz raporlarının çıkartılmasının sağlandığı tespit edildi.

Bunun karşılığında şirket yetkilileri veya şirketin takipçileri aracılığıyla memurların rüşvet aldığı, firmaların analiz yapılmak üzere gönderilen ve bozuk çıkan numunelerinin rüşvet karşılığında değiştirildiği belirlendi.

Ayrıca ihracat için yeterlilik alamayan gıda maddesi numunelerinin yasak olmasına rağmen ilgili firmalara gönderilerek kalitesinin yükseltilmesinin sağlandığı kaydedildi.

Tarım İl Müdürlüğü tarafından verilen gıda sicil, GSM ruhsatı, üretim izni belgelerinin denetimlerinde de eksikliklerin denetim raporunda belirtilmeyerek rüşvet alındığı tespit edildi.

Rüşvet karşılığında, üretim izin belgesi olmayan ve mühürlenen bazı iş yerlerinin faaliyetine devam etmesine göz yumulduğu da belirlendi.

Tarım İl Müdürlüğünde görevli söz konusu 6 memurun gıda kodeksine uygun olmayan numunelere uygunluk raporu vermek için, numune başına 500 YTL rüşvet aldıkları kaydedildi.

Zanlıların kameralara ve güvenlik görevlilerine yakalanmamak için paraları tuvalet, bahçe, kurum dışındaki restoran, ganyan bayisi, büfe ve kafeterya gibi yerlerde aldıkları ortaya çıktı.

Memurların aldıkları paraları üçüncü kişiler adına açılan hesaplara aktardıkları da belirlendi.

Zanlıların yaklaşık 5 yıldır bu suçları işleyerek devleti zarara uğrattıkları, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber