1 Hazirandan itibaren muayenehanelerde 'POS' cihazı bulundurulacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mayıs 2008 11:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Serbest çalışan hekimler, diş hekimleri ve veteriner hekimler, 1 Hazirandan itibaren muayenehanelerinde, kredi kartı okuyucusu (POS) cihazı bulunduracak.

Maliye Bakanlığı tarafından 5 Ocak 2008 tarihinde yayımlanan tebliğle, serbest meslek icra eden hekimlere muayenehanelerinde, POS cihazı bulundurma zorunluluğu getirilmiş, bunun için de 6 ay süre tanınmıştı.

Hekimler, 1 Hazirandan itibaren kredi kartı ile ödemelerde, hastalarına sadece bu POS'lardan çıkan belgeleri verecekler. Müşteri talep etse bile başka bir belge düzenlemeyecekler.

Hekimler nakit ödemelerde ise yine serbest meslek makbuzu düzenleyecekler.

Hekimler, kredi kartı ile yapılan ödemelerle ilgili her günün sonunda kapanış raporu alarak bu raporları gerektiğinde Maliye Bakanlığı görevlilerine ibraz edecekler. İş yerlerinde tebliğde belirtilen özelliklere sahip POS cihazı bulundurmayan hekimlere para cezası uygulanacak.

Uygulamayı değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Altan Ayaz, söz konusu tebliğ ile hekimlik meslek uygulamasında bütün ödemelerin mutlak olarak kredi kartıyla yapılması zorunluluğu getirilmediğini ileri sürdü.

Tebliğde, hastaların kredi kartıyla ödeme yapmak istemesi durumunda kullanılacak POS cihazlarının özelliklerinin saptandığını belirten Ayaz, "Bu yönüyle bir hukuka aykırılık bulunmamakla birlikte aynı düzenleme ile serbest çalışan bütün hekimler tarafından POS cihazı bulundurulmasının zorunlu tutulmasının hukuka aykırı olduğu yönünde değerlendirmeler bulunmaktadır" diye konuştu.

Ayaz, tebliğin, ilgili hükümlerinin iptali istemiyle Danıştay'da açılmış davalar bulunduğunu, ancak henüz bir karar verilmediğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber